Ponedeljak 04.04.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti

Karijera kao švajcarski sir

M. Todorović
Plodni pisac i fantastični slikar: Eva Ras

Ko je kriv za današnja stanje u umetnosti?
- Da bih malo ublažila kritiku ovog vremena, ja uzroke i korene propasti vidim u pobedi komunista u Drugom svetskom ratu i dugogodišnjoj vladavini druga Tita, koji je, budući da je bio hedonista, svetski putnik, veliki zaštitnik zemalja Trećeg sveta, brinuo o sebi, a ne o svojoj zemlji, koju je okitio lažnim bratstvom i jedinstvom, uveo crvenu diktaturu i nije rešavao ni nacionalna, ni verska ni ekonomska pitanja. I to se gnojilo, gnojilo dok nije stiglo do svega što je danas. On je izgradio jak mehanizam koji štiti vlast, koji funkcioniše i novim vladaocima, koji se smenjuju a sistem ostaje isti i omogućuje da može biti gore i od goreg - kaže Eva Ras.

U jednom intervjuu ste rekli da ste ceo život živeli pod diktaturama...?
- Glavna karakteristika diktatura je ograničenje šta se sme a šta ne. Nije dozvoljeno ni da plačete, zabranjeno je da ronite suze nad svojom zlom sudbinom jer vođe znaju da je sve što je jako loše upravo za vaše dobro. Nema ljudskih prava, sudovi služe državu, ne moraju nikada da reše vaš slučaj, oni su sud za privilegovane i bogate. Poslanici nisu narodni nego su korumpirani poslanici koji ne štite interese građana nego vladajuće partije i donose zakone protiv građana ne poštujući ni Ustav.

Već na početku karijere sarađivali ste sa velikim rediteljskim imenima kao što su Dušan Makavejev, Aleksandar Petrović i bili deo čuvenog crnog talasa. Koliko je to uticalo na vaš posao?
- Moja je karijera je zbog toga kao švajcarski sir, rupičasta. Zapravo, rupa do rupe, od jedne crne liste do druge kada sam prećutno bila zabranjena. Vidite, i to je osobina diktature da niste zabranjeni, samo ne dobijate da radite. Ali meni ni to nije naškodilo, tako sam postala plodni pisac i fantastičan slikar, novinar, stendap glumica koja sama obilazi gradove i zabavlja građane po celoj svojoj domovini.

Uvek sam bila razumna

Mnogi glumci kažu da se karijera zapravo gradi na odbijenim ulogama. Da li je to slučaj i kod vas?
- Nije. Uvek sam bila razumna, ne može biti važno ono što nisam uradila, važno je šta sam uradila i kako. A, ja sam dobro radila, nemam nikakve mrlje ni u životu ni u karijeri - kaže čuvena glumica.

Ostvarili ste mnogo uloga kako na filmu, tako i na televiziji i pozorištu. Koju ulogu i projekat ćete uvek pamtiti?
- Najviše volim serije Siniše Pavića koje se stalno repriziraju jer su vanvremenske, genijalne. Volim što sam delić tih veličanstvenih serija. Baba na Šojićevo kopilče!

2024 © - Vesti online