Nedelja 03.04.2016.
16:54
Vestionline

U ovoj branši Srbija je lider u regionu

Tanjug
Najbolji smo u pisanju plagijata

Teodorović je na okruglom stolu Srpske akademije nauka i umetnosti ukazao da su plagijati diplomskih i master radova masovna pojava i predstavio problem plaćanja za izradu radova, za šta postoje agencije koje se time bave.

Na internetu postoje reklame "bubica - idealna za polaganje ispita, pismenih zadataka i prijemnih", uz opremu, a reklamira se i "sat za prepisivanje" koji se takođe masovno koristi, a to radi jedna od mnogih agencija, naveo je Teodorović i dodao da se to regularno prodaje u Srbiji.

Sajt koji oglašava tu "opremu" jedan je od više od 30 u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini.

- Lideri smo u regionu ovoj branši - izradi diplomskih i master radova - rekao je Teodorović.

Mali i Šapić plagirali radove

Tanjug
Njega nije sramota: Siniša Mali

On je, kako je rekao, pod profesionalnom odgovornošću, pokrepljeno dokumentima, pokazao "mali uzorak" plagiranih disertacija po principu "kopi - pejst", među kojima su i radovi Siniše Malog, gradonačelnika Beograda i Aleksandra Šapića, predsednika opštine Novi Beograd.

Teodorović je podsetio na aferu "Index" na Univerzitetu u Kragujevcu 2007. u kojoj je uhapšen veliki broj univerzitetskih profesora, a koja do danas nije dobila sudski epilog.

Prema njegovim rečima, masovno je izmišljanje - takozvani "fantomski naučni radovi", lažiranje lista autora, plaćanje za objavu rada u naučnom časopisu, kao i to da se poništavanje rada prećuti i to ne bude smetnja za unapređenje profesora.

Teodorović je ilustrovao primerom da je u jednom međunarodnom časopisu, gde je objavljivao čitav niz srpskih autora, za 300 evra objavljen rad, grupe autora, među kojima je - Šilja pronalazač.

On je predočio da evropski univerziteti poništavaju plagirane radove ministrima, poslanicima i drugim zvaničnicima i oko toga ne prave političko pitanje.

2024 © - Vesti online