Nedelja 03.04.2016.
15:33 >> 17:08h
Vestionline

"Ne bih se kladio da će snovi da vam se ostvare"

Tanjug
Da li zbog kampanje ili stvarno, Vučić odbija da prizna Kosovo

Vučić je na komentar prištinskih novinara da bi posle predstojećih izbora na premijersku funkciju mogao da dođe neki političar opozicije, koji bi priznao Kosovo, odgovorio da mogu tome da se nadaju i dodao: - Možda vam se ti snovi i ostvare. Nemam ništa protiv, nadajte se, možda vam se to i desi, ali ne bih se mnogo kladio.

Na upadicu novinara da će inauguracija kosovskog predsednika biti u petak i da bi Vučić mogao da dođe u zvaničnu posetu Prištini, premijer Srbije je odgovorio da neće biti ništa od toga, "niti će toga dugo biti".

Premijer je ponovio da je važno da bude ispunjen Briselski sporazum, u kome se 6 od 15 tačaka tiče Zajednice srpskih opština.

- Želim da verujem da će Priština da ispuni svoj deo obaveza. Mi držimo i do svoje reči, a kamoli do potpisa - rekao je Vučić i izrazio uverenje da će i međunarodna zajednica gledati da poštuje sebe, jer su oni su bili ti koji su posredovali u razgovorima Beograda i Prištine i prisustvovali kada su u avgustu potpisana poslednja četiri sporazuma.

Ne damo Gazivode

Tanjug
Vučić kod jezera Gazivode

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je obilazeći jezero Gazivode, da država Srbija ne može i neće da odustane od nečeg što je, kao taj hidrosistem, od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova i Metohije.

- Za nas je jezero Gazivode i hidroenergetski potencijal od velikog značaja. Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu Obilić i za stanovništvo - naglasio je on.

Vučić je podsetio da je albanskoj strani nuđeno više vrsta dogovora, koji ne bi značili puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz "srpskih ruku".  

Istovremeno je izrazio žaljenje što takve dogovore prištinska strana do sada nije želela da prihvati.

- Naša pozicija je da mi od tako važnog  i strateškog resursa ne možemo da odustanemo. Uvek smo spremni da isporučujemo vodu albanskoj strani i nikakvih problema s tim nismo imali do sada  i neće biti ni u budućnosti - naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da se ne može nešto što je gradila država Srbija i nešto što je njen narod odavde čuvao, gradio i na tome radio da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova.

 On je ukazao da je svojevremeno u Briselu govorio "pričajte šta hoćete ali Gazivode ne damo".

- Mi te razgovore posle toga nismo nastavljali, a naša pozicija se nije promenila - podvukao je Vučić.

 On je objasnio da država Srbija nije želela da u upravljačkom i vlasničkom smislu bude "pojedena".     

2024 © - Vesti online