Nedelja 03.04.2016.
08:15
Vestionline

Rusija: Medijski rat i "preventivni udari"

Reuters
Dmitrij Peskov profesinalno nastupio u obraćanju javnosti

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, upozorio je krajem marta da sledi "informativni udar" Zapada na Kremlj.

Samo nekoliko dana kasnije, 31. marta, ruski Projekt za obaveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavio je izveštaj o sumnjivoj trgovini nekretninama u koju su uključeni ljudi bliski Putinu.

OCCRP tvrdi da je bisnizmen Grigorij Bajevski preneo imovinu na rođake Aline Kabajeve, za koju se spekuliše da je Putinova ljubavnica, a tvrdi i da je Bajevski vlasnik kuće u kojoj je prijavljena mlađa Putinova kćerka Katerina Tihonova.

Ministar sporta Vitalij Mutko je 31. marta takođe upozorio na "informativni udar", rekavši da nemački novinari pripremaju objavljivanje teksta u kojem se tvrdi da je Rusija pomoću mita dobila organizaciju Svetskog prvesntva u fudbalu 2018. godine.

Stručnjak za politički PR (odnose s javnošću) Andrej Šaromov objašnjava zašto državni zvaničnici u Rusiji smatraju da je potrebno javnost obavestiti o "informativnim napadima".

- Kada je Putinov portparol upozorio javost da se nešto sprema u narednim danima, to znači da se on ponaša profesionalno i koristi sredstva koja su mu na raspolaganju - kaže Šaromov.

Kada je reč o ministru sporta, potrebno je sačekati i videti kako će se taj slučaj razviti, a njegove izjave za sada pokazuju da njegov PR tim pokušava da održi kontrolu nad situacijom.

- To se u ruskoj javnosti događa od 1990-ih godina. Koliko se sećam, Gleb Pavlovski je bio jedan od prvih političkih analitičara koji je koristio tu tehniku, još dok je radio u timu Borisa Jeljcina. Smatra se da je on pisao novinske članke pod pseudonimima i objavljivao informacije o napadima pre nego što bi se dogodili. To, međutim, ni izdaleka nije bilo ovako otvoreno kao danas - kaže Šaromov.

Poslanici se pripremaju za "preventivne udare"

Šaromov ističe da kada obučava poslanike, biznismene i političare da prevaziđu krizne situacije, on im govori o "preventivnim udarima".

- Svaki spin doktor ima svoju terminologiju, ali kada ja radim obuku, kažem im: 'Ako znate da imate kosture u vašem ormanu i znate da će vaši protivnici da ih vade u izbornoj kampanji, onda obavezno izvedite 'preventivni napad' i ponudite glasačima i novinarima vašu verziju priče, pre nego što neprijatelji nastupe sa svojom. Ako samo reagujete na ono što objavljuju vaši protivnici i mediji, onda ćete stalno kaskati za događajima - kaže Šaromov.

Sličan slučaj se nedavno dogodio sa teniskom zvezdom Marijom Šarapovom, koja je na konfereciji za novinare priznala da je koristila doping, odnosno zabranjeni meldonijum.

- Mislim da je to bio sjajan PR rad. Ona je odmah uskočila u krizni mod i održala je situaciju pod kontrolom - kaže Šaromov.

2024 © - Vesti online