Subota 02.04.2016.
18:00
E.V. - Vesti

Hag nije mesto pravde!

Opet u fokusu javnosti: Vojislav Šešelj na zastavi

U anketi "Vesti" čitaoci iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske i Holandije veruju u istorijski značaj presude, ali provejava i mišljenje da je prošlo vreme politike radikala i njenog lidera.

Izostalo pomirenje

Predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke iz Štutgarta Mićo Ćetković kaže da nije verovao kada je Šešelj najavljivao da će pobediti Tribunal.
- Drago mi da je pravda ovoga puta pobedila, što se ne bi moglo reći za ostale presude koje su bile na štetu Srba. Držati čoveka 13 godina i optuživati ga za mnoge stvari, a da on nije ispalio ni metak je van svake pameti. Dr Šešelju želim sve najbolje u radu, a posebno dobro zdravlje - kaže Ćetković.

I Rade Ravnjak iz Frajburga ne krije zadovoljstvo.

- Takav ishod presude sam očekivao, posebno kada pogledamo na sam tok suđenja, kao i na njegovo prethodno puštanje na slobodu bez uslova. Drago mi je da je tako, sad imamo pravog čoveka koji može i treba da povede Srbiju pravim putem i u sigurne ruke zajedno sa bratskom Rusijom - smatra Ravnjak.

Bez razloga za euforiju

Radivoj Mataruga, predsednik FK JU 96 iz Hanovera, oslabađajuću presudu vidi kao Šešeljev lični uspeh i smatra da razloga za euforiju nema.
- Na sudu koji je osnovan da bi Srbe kaznili, ovo je stvarno iznenađenje. Teško je suditi o tome zašto su ga oslobodili, ali to je za Srbe ipak ohrabrujuće. Mnogi naši ljudi vesele se do euforije, a u Bosni i Hrvatskoj se zgražavaju. Jasno je da Šešelj ima svojih pristalica, ali njegova politička filozofija je istrošena, i ne verujem da je on neki adut za političke procese na Balkanu. Njegovo vreme ipak je isteklo - kaže Mataruga.

Sreten Gadžić iz Minhena smatra da Haški sud nije mesto gde su pravo i pravda u prvom planu.

- Imam osećaj da se sud mučio i nije znao šta da radi sa pohapšenim Srbima, jer imamo slučajeve osude na dugogodišnju robiju, a da nema čvrstih dokaza optužbe. Isto tako, oslobađani su pripadnici drugih naroda kojima je dokazana krivica - primećuje Gadžić.
Da Haški sud nije postigao pomirenje naroda na Balkanu i da primenjuje dvostruke aršine, veruje većina naših sagovornika.

- Postavlja se pitanje zbog čega je taj čovek proveo tolike godine u pritvoru i šta će se dalje dešavati - pita Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Radikali pobeđuju

Predsednik Srpskog kulturno-informativnog centra u Austriji Petar Milatović - Ostroški kaže da je predvideo pobedu svog kuma Šešelja nad Haškim tribunalom i uveren je da je vođa radikala budući ujedinitelj Srba.
- Posle oslobađajuće presude SRS će se na predstojim stići, a možda i prevazići međunarodno favorizovanu SNS. Verovatno će Vladu činiti koalicija SNS i SRS, a posle Šešelj preuzima vlast u Srbiji - prognozira Ostroški.

Zoran Aleksić, predsednik Saveza Srba u Austriji, kaže da je presudom ostvarena pravda za čoveka koji se dobrovoljno predao i proveo godine u tamnici u borbi za istinu.

- Takav ishod nije i ne može biti razlog za negodovanje onima koji su, ispostavilo se, neopravdano očekivali osudu, već motiv svima koji su u svoju nevinost sigurni da idu do kraja - dodaje Aleksić.

Čestitke sudiji

Radovan Đuričić iz Roterdama priznaje da je očekivao drakonsku kaznu.
- Ne samo zbog navoda iz optužnice, nego i zbog svih uvreda koje im je izrekao u lice. Drago mi je što barem njemu nisu dokazali ni jednu tačku po kojoj bi ga osudili i čestitam sudiji Antonetiju koji je imao hrabrosti da donese ovakvu presudu u osinjem gnezdu - kaže Đuričić.

Da se čuje glas Srba

Miloš Janković, nekadašnji predsednik Skupštine dijaspore Srba u Francuskoj, veruje da je pravda konačno pobedila.

- Nije bilo osnova da ga osude, dok su s druge strane, Tači, Gotovina i njima slični činili mnogo veća zla i na slobodi su - dodaje Janković.

- Ipak je pravda izašla na videlo, a mislim da je do prevage došlo zahvaljujući francuskom sudiji Antonetiju - kaže Ivica Jović, druga generacija Srba u Francuskoj i potpredsednik grada Epon.
Predsednik Saveza Srba Jug Francuske Milovan Jovanović smatra da je sramota Evrope što su nevinog čoveka u tamnici držali duže od 12 godina.

Istorijski značaj

Advokat Darko Blagojević, predsednik Crkvenog odbora iz Hanovera, u presudi pre svega vidi Šešeljevu političku i pravnu pobedu.
- Tokom suđenja napisane su hiljade stranica koje dokumentuju raspad Jugoslavije i to će ostati večno zapisano i sačuvano u arhivama i istoriji. Uspeo je da sve svedoke optužbe raskrinka, i dokaže da mu se sudi samo za verbalni delikt. Njegov proces i presuda su od ogromne istorijske i pravne vrednosti - ističe Blagojević.

- Karadžića su relativno brzo uspeli da osude i to na drastičnih 40 godina, a Šešelja su nevinog razvlačili više od decenije. Ni tu nema logike - primećuje ovaj građevinski preduzimač iz Liona.
Zvonko Jovanović iz švajcarskog Valizelena veruje da je presuda deo šire političke igre.

- Možemo se mi složiti ili ne sa Šešeljevom politikom, ali on je nevino ležao u zatvoru toliko dugo bez presude, valjda da bi tužioci pronašli bilo kakve validne dokaze, ili da bi kao i Milošević umro u zatvoru bez presude. To je bruka za međunarodno pravo - kaže Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske i Udruženja "Dr Arčibald Rajs".

Predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović se nada da će presuda imati uticaj na suđenje generalu Mladiću i u žalbenim postupcima na dosadašnje presude u Hagu, prevashodno Karadžiću.

- Negativne reakcije na ovakvu presudu, ne samo u Hrvatskoj i u Federaciji BiH, nego i u pojedinim medijima u Švajcarkoj, govore samo koliko je jak hrvatski i muslimanski lobi u odnosu na nas Srbe, čiji glas se ovde gotovo nije ni čuo posle oslobađajućih presuda Gotovini, Oriću i Haradinaju - konstatuje Stevanović.

2024 © - Vesti online