Subota 02.04.2016.
08:30 >> 20:24h
M. Obradović - Vesti

Uhapšene vodeće bankarke Srpske

Srna
Snežana Vujnić

Zanimljivo je da se u novinarskim i političkim krugovima već mesecima znalo da će SIPA izvesti ovu akciju i uhapsiti čelne ljude bankarskog sektora u Srpskoj. Čak se znalo da će to biti jednog četvrtka, ali, prema našim saznanjima, i u samoj SIPA ta akcija je nekoliko puta odlagana. Otuda hapšenje i nije bilo neko naročito iznenađenje.

- Akcija Tužilaštva BiH i SIPA rezultat je višemesečne detaljne istrage krivičnih dela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku i niza povezanih pravnih osoba iz Bobar grupacije i bankarskog sektora. Privedeni su osumnjičeni da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Još osam osoba iza rešetaka

Osim Slavice Injac i Snežane Vujnić, u akciji Lavina, uhapšeno je još osam osoba koje su uglavnom bile na rukovodećim pozicijama u Bobar banci. Osim višečasovnih pretresa bankarskih institucija na čijem su čelu Injčeva i Vujnićeva, pretresi su izvršeni i na području Bijeljine i Zvornika.

Podsetimo, Bobar banka je propala nakon što je njen osnivač i vlasnik Gavrilo Bobar iznenada preminuo. Odmah nakon njegove smrti na svetlo dana izašle su informacije o brojnim malverzacijama u toj banci koje su se dogodile uz znanje nadležnih institucija koje nisu preduzele ništa da to spreče. S obzirom na to da je bankarski sektor u velikim problemima zbog uvođenja prinudne uprave u Banku Srpske, te poznate situacije sa kreditom Milorada Dodika u Pavlović banci, upućeni tvrde da se ova priča neće završiti samo na Bobar banci.
A upravo je Dodik žestoko reagovao zbog akcije SIPA koja je dobila kodno ime Lavina. Predsednik Srpske je izjavio da je SIPA pokazala bespotrebnu manifestaciju sile i političku obojenost. Istakao da je uveren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo RS i u Investiciono-razvojnoj banci radili u skladu sa zakonom.

- Očigledno nije bilo dovoljno to što su ti ljudi bili pozvani od Tužilaštva BiH, davali izjave i pojavljivali se u tim institucijama, već su hteli da nparave medijski spektakl. Upravo to je i urađeno. Upadanje SIPA u institucije RS nije ništa drugo nego manifestacija te grubosti i dokaz svima da nam ovakva BiH s ovakvim institucijama uopšte ne treba - naveo je Dodik.

2024 © - Vesti online