Petak 28.05.2010.
14:58
Srna

U Benkovcu otimaju zemlju izbeglih Srba

Milorad Pupovac


Poslanici SDSS-a Milorad Pupovac i Ratko Gajica istakli su da su u konkursu ponuđene i privatne katastarske čestice na koje se nisu mogli upisati vlasnici, a da činjenica da je raspisan konkurs isključivo za katastarske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom pobuđuje sumnju u nameru onog ko je konkurs raspisao.


"Država se u poslednjih nekoliko godina knjiži kao vlasnik čestica koje se vode kao društveno vlasništvo bez provere stanja u katastru i u naravi. Ono što treba proveriti je ko su vlasnici jer su to često fizička lica koja su u izbeglištvu i nisu mogli da znaju šta se događa s njihovim vlasništvom", rekao je Pupovac, potpredsednik SDSS-a.
 

Pupovac je najavio da će se Klub SDSS-a pismom obratiti Vladi Hrvatske, nadležnim ministarstvima i državnom tužilaštvu da spreče dalje štetno postupanje suprotno interesu i pravu vlasnika zemljišta na područjima povratka.


"Osim što je štetno, ovo je i nezakonito jer su zemljišne knjige nesređene. To znaju i sudovi i jedinice lokalne samouprave i zakonodavac koji je odredio rok do 2015. godine za sređivanje stanja", ocijenio je Gajica.
 

On je nameru da se zemljište izbeglih Srba daje u zakup na 20 godina nazvao otimačinom zbog koje mnogi Srbi ne mogu ni danas koristiti svoje zemljište.
 

2024 © - Vesti online