Petak 01.04.2016.
14:36
Vestionline

Lavrov: Nema špijuna u Rusko-srpskom centru

Tanjug
Kolege su složne da je Rusko-srpski centar potreban: Ivica Dačić i Sergej Lavrov

- Više puta smo kao odgovor na slične spekulacije pozivali zemlje EU kao i Amerikance da posete Centar i lično se uvere čime se bave ruski i srpski stručnjaci. Kao što smo i očekivali oni su to odbili - rekao je Lavrov.

Pokušaji da se spreči da Srbija sarađuje sa Rusijom u humanitarnoj sferi su podmukli, rekao je Lavrov i dodao da nema sumnje da je taj centar potreban. Štaviše, dodao je, taj centar deluje i regionalno.

Dačić je zatim upitao šta će ruski špijuni u Nišu jer "špijune obično šalju na neprijateljsku teritoriju", a dobro je poznato kakvo prijateljstvo Srbi osećaju prema Rusima.

Ne u NATO, da u EU

- Srbija vodi politiku vojne neutralnosti. Niko u Srbiji ne inicira pitanje članstva u NATO. Nemamo nikakvih ambicija i naš narod uopšte ne podržava da Srbija postane članica NATO-a - rekao je Dačić.

On je dodao i da Srbija želi da postane članica EU, budući da je to u njenim interesima, ali da to ne može biti nauštrb njenih dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom.

Neophodan pritisak na Prištinu

Moskva se nada da će EU izvršiti pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze po pitanju obezbeđenja prava kosovskih Srba, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Prava srpskog stanovništva u toj pokrajini se svakodnevno krše. Dešavaju se sabotaže sporazuma, koji je postignut između Beograda i Prištine još u avgustu prošle godine uz posredništvo EU, o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu - rekao je on.

- Sabotaža praktične realizacije tog sporazuma ne izaziva neku posebnu reakciju Brisela. To je alarmantno. Smatramo neophodnim da EU potvrdi svoju reputaciju objektivnog posrednika i natera kosovsko-albanske lidere da ispune to što su potpisali - naveo je Lavrov.

Na pitanje o srpskom kandidatu za mesto sledećeg generalnog sekretara UN Dačić je rekao da Srbija još nije donela odluku o tome, ali da će je doneti nakon konsultacija premijera i predsednika.
 

2024 © - Vesti online