Subota 02.04.2016.
04:30
Vestionline

Uradite ovo belom luku i biće duplo zdraviji

pixabay
Beli luk jedna je od najzdravijih namirnica

Poznato je da beli luk pomaže u podizanju imuniteta, sjajan je za poboljšavanje cirkulacije, pomaže pri varenju i jedan je od najmoćnijih saveznika u borbi protiv virusa, posebno respiratornih.

Nije ovo povrće bez razloga već vekovima car prirodne medicine - sadrži prirodna jedinjenja koja se bore protiv bolesti, mnogi ga nazivaju i antibiotikom sa pijace. Neki se šale da beli luk pobeđuje viruse tako što ih otera svojim smradom, ali dobra vest je da zadaha lako možete da se rešite. A ako vas muči ljuštenje luka, i za to imamo rešenje.

Ali, da biste iskoristili sva gotovo čarobna svojstva belog luka, morate da znate kako pravilno da ga pripremite. Možete, svakako, jednostavno da ga iseckate ili ispasirate i odmah ubacite u tiganj, ali na taj način mu nećete dozvoliti da se pokaže u punom sjaju. Naime, beli luk sadrži organsko jedinjenje zvano alicin (koje je u najvećoj meri zaduženo za borbu protiv virusa) a kako bi se alicin što više razvio - luku treba dati vremena.

Kako biste "otključali" predivna svojstva belog luka, morate da primenite sledeća tri koraka:

1. Iseckajte ga

Ili ga ispasirajte u onoj spravici za beli luk - samo nemojte da ga ostavljate celog. Čitav čen belog luka će dati ukus (i miris), ali neće mnogo doprineti vašem zdravlju.

2. Pustite ga da odstoji

Pošto ste ga iseckali, pustite ga da odstoji na dasci za seckanje između pet i deset minuta. To je sasvim dovoljno vremena da dođe do enzimske reakcije, koja pruža još više dragocenog alicina.

3. Ne kuvajte ga dugo

Beli luk uvek dodajte pri samom kraju kuvanja obroka. Oko pet minuta je sasvim dovoljno da otpusti lep ukus, a što ga duže kuvate, to će više hranljivih svojstava izgubiti.

2024 © - Vesti online