Četvrtak 31.03.2016.
21:57
Vestionline

VIDEO: Slavlje u Srebrenici nakon presude Šešelju

printscreen youtube
Radikali u Srebrenici slavili oslobađanje Šešelja

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković za "Al Džaziru" kaže da su simpatizeri radikala iz obližnjeg Bratunca presudu Šešelju slavili kruženjem po gradu u automobilima ukrašenim zastavama SRS-a, uz povike da će ponovno klati.

Pretnje i psovke

Srebreničani su ispričali za "Al Džaziru" da vozila sa simpatizerima radikala kruže od Bratunca do Srebrenice kroz Potočare, i da stanovnicima prete novim klanjem i upućuju psovke. Iako se u početku radilo o samo dva vozila, navode da se kolona radikala polako povećava. 

- Zadnji put kad su prošli, bilo je pet-šest vozila. Sve ih je više pri svakom prolasku - kaže jedan meštanin.

 - Ovo je zaista paradoks. Da se danas na 13. godišnjicu od ukopa prvih 600 žrtava genocida u Srebrenici dešava ovako nešto, da ljudi otvoreno prete novim klanjem. Šalju iste one poruke koje su nam slali 1992. godine. Ovo zaista nema smisla - poručuje Duraković.

On navodi da je pokušao da kontaktira komandira lokalne policije da bi reagovali na pretnje i da bi se uverio da će Bošnjaci biti zaštićeni, ali da nije dobio nikakav povratni odgovor.

- Ovo je zaista žalosno. Kada se u Višegradu sa nišana trebala skinuti reč "genocid", poslati su vodovi specijalne policije da daju asistenciju. Danas, kada Bošnjacima prete novim klanjem, nema nikakve reakcije - dodaje Duraković.

Damir Peštalić, glavni imam u Srebrenici, rekao je za "Al Džaziru" da simpatizeri Šešeljeve stranke nekoliko sati kruže po gradu, ali i da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju.

- Narod je zabrinut zbog ovakvih stvari, nije nikome lako. Pogotovo što se ovo i ranije dešavalo. Nadamo se da će se nadležni organi početi baviti svojim poslom i da će se pozabaviti ovim ozbiljnim problemom. Ovakve incidente treba što pre sankcionisati, kako se ne bi ponavljali - navodi imam.

Glavni imam u Srebrenici navodi da je u trenutku razgovora deo radikala bio parkiran 30-ak metara od policijske stanice, ali da nije bilo nikakve reakcije predstavnika reda i zakona.

2024 © - Vesti online