Petak 01.04.2016.
08:30
B. Božin - Vesti

Angela nema na turske packe

Reuters
Čeka se reakcija kancelarke Merkel

Dok je zvanični Pariz otvoreno kritikovao Erdoganov verbalni napad, nemačka kancelarka Angela Merkel još uvek nema komentar. Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je uzvratilo da će njihove diplomate i dalje nastaviti da prate i redovno prisustvuju sličnim procesima u zemljama gde imaju svoje ambasadore.

Turski predsednik je pre toga besno reagovao na prisustvo stranih diplomata u procesu protiv dvojice istaknutih novinara Čana Dundara, glavnog urednika vodećeg opozicionog lista "Dzumhurijet", i Erdema Gula, šefa biroa u Ankari, optuženih za "špijunažu i otkrivanje državnih tajni", što je u inostranstvu izazvalo brojna interesovanja i kritike.

- Ko su oni? Šta rade tamo? Ovo nije vaša zemlja, ovo je Turska - poručio je Erdogan stranim diplomatama.

Sa nemačke strane nije bilo očekivanog protesta kancelarke zbog toga što je Erdogan "izvukao uši" ambasadoru Martinu Erdmanu, jer se našao na meti satire televizije NDR. U Nemačkoj je neobična intervencija turskog predsednika naišla na osudu brojnih partija, od demohrišćana do levičara, kao i medija, koji su je ocenili kao pokušaj mešanja u slobodu štampe u Nemačkoj.

U dvominutnoj satiri - pesmi u emisiji NDR Ekstra 3 od 17. marta sa refrenom "Erdovi, Erdovo, Erdogan", parafrazira se pesma poznate pevačice Nene "Nekako, negde, nekada". U šaljivoj obradi stihovi glase: "On živi na visokoj nozi, hvalisavac sa Bosfora", kao i "Novinar koji napiše nešto što ne odgovara Erdoganu, ujutru je već u zatvoru".

2024 © - Vesti online