Petak 28.05.2010.
08:35 >> 15:32h
Vestionline

Crna Gora ne da svog državljanina Šinavatru

Tajlandske vlasti optužile su Šinavatru da je ranije ove sedmice uticao na krvave ulične proteste svojih pristalica u Bangkoku. On bi, zbog tih optužbi, mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Šinavatra, bogati poslovni čovek koji je svrgnut sa vlasti vojnim udarom, dobio je crnogorski pasoš i povremeno boravi u svojoj vili na crnogorskoj obali. Đukanović je za AP rekao da je Crna Gora dala Šinavatri državljanstvo delimično i zbog planova tajlandskog biznismena da investira u crnogorski turizam. 

Ako bude dokaza protiv Šinavatre, može mu se suditi u Crnoj Gori: Milo Đukanović

"Imamo mehanizme da ispravimo našu odluku ako bude potrebno", rekao je Đukanović i pojasnio da Interpol do sada nije izdao međunarodni nalog za hapšenje Šinavatre.

"Činjenica je da smo dali Šinavatri državljanstvo na njegov zahtev. Imali smo u vidu da je demokratski izabran za premijera Tajlanda i da je smenjen vojnim udarom, što znači na nedemokratski način", rekao je premijer Crne Gore.

Đukanović je kazao da je Šinavatra više puta upozoren da ne koristi teritoriju Crne Gore za ugrožavanje aktivnosti neke druge vlade. On je rekao da je Crna Gora, čiji Ustav zabranjuje ekstradiciju državljana stranim državama, spremna da sudi Šinavatri ako dobije dovoljno valjanih pravnih dokaza iz Tajlanda.

"Na osnovu domaćih zakona, mi smo sposobni da organizujemo zakonske procedure u ime pravde", rekao je Đukanović.

2024 © - Vesti online