Četvrtak 31.03.2016.
13:12 >> 13:21h
Tanjug, Vestionline

Svetski mediji o Šešelju: Oslobođen prkosni srpski ultranacionalista

A. Čukić
BBC o oslobađanju Šešelja

BBC objavio je vest o oslobađajućoj presudi lideru SRS Vojislavu Šešelju na udarnom mestu na naslovnoj strani svog sajta navodeći da je Haški tribunal odlučio da srpski ultra-nacionalista Vojislav Šešelj nije kriv za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom balkanskih ratova 1990-ih.

Tribunal za ratne zločine u Hagu je saopštio da Šeselj ne snosi individualnu odgovornost za zločine, dodaje britanski radio napominjući da je Šešelj negirao optužbe, a da je u prvom regovanju rekao da je doneta jedina moguća presuda. 

BBC poseća da je Šešelju dozvoljeno da se vrati u Beograd 2014. godine nakon što je utvrđeno da boluje od raka i da nije bio prisutan u sudnici tokom čitanja presude. 

"On je čak odbio ponudu tribunala da prati čitanje presude preko video linka" dodaje BBC napominući da je Šešelj proteklih dana "učestvovao u skupovima protiv vlade uočci parlamentarnih izbora u Srbiji krajem aprila".  

Ruski "Raša tudej" je u prvi mah kao udarnu vest preneo informaciju o odluci Tribunala, ali je ubrzo zamenio pričom o sukobima demonstranata i policije u Parizu. 

"Haški tribunal oslobodio prkosnog srpskog nacionalističlkog lidera", navodi ruska mreža. 

Dojče vele takođe vest o presudi postavlja na noseće mesto na svom sajtu uz rečenicu da je "oslobođen srpski ultra-nacionalista optužen za podsticanje horora tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni". 

Američki CNN u prvih pola sata nije objavio vest o Šešelju, dok mreža ABC prenosi kratak izveštaj agencije AP sa jednom rečenicom: "Sud UN oslobodio srpskog ultra-nacionalistu Vojislava Šešelja svih optužbi za zločine tokom ratova na Balkanu". 

Britanski "Gardijan" nije posvetio prostor presudi Šešelju, kao u slučaju Radovana Karadžića. 

"Sud UN je danas oslobodio radikalnog srpskog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zločine i zločine protiv čovečnosti, ojačavši poziciju njegove Srpske radikalne stranke pred izbore u aprilu", javio je Rojters. 

Britanska agencija navodi da je Šešelj bio optužen da je "zapaljivom retorikom" podsticao "ubilačke etničke tenzije" na početku ratova 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji. 

Američka agencija AP javila je da je Haški tribunal oslobodio "srpskog ultranacionalističkog političara Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za zverstva u Balkanskim ratovima", dok AFP navodi da je u "šokantnoj" presudi izrečenoj u Šešljevom odsustvu sudija Antoneti rekao da tužilaštvo nije dokazalo optužbe i da je "Šešelj sada slobodan čovek". 

Italijanska agencija ANSA javlja da je "oslobođen srpski untranacionalista", podsećajući da je lider SRS bio optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. 

Ruska agencija TASS javlja da je lider SRS oslobođen optužbe za zločine protiv čovečnosti, a da je predsedavajući sudskog veća Antoneti rekao da dobrovoljci koji su se pridružili oružanim snagama preko SRS "nisu bili pod direktnom komandom Šešelja". 

Radio Dojče vele i Radio Slobodna Evropa javljaju da je Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo lidera SRS Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice i da je Šešelj od danas, prema rečima sudije Antonetija, slobodan covek.

2024 © - Vesti online