Petak 28.05.2010.
07:02
Tanjug

Obama stopirao dozvole za eksploataciju nafte

Barak Obama



Moratorijum na nove dozvole uveden je posle eksplozije na platformi kompanije "Britiš petroleum" (BP) 20. aprila, koja je dovela do izlivanja nafte u vode Meksičkog zaliva. Taj moratorijum, u trajanju od mesec dana, istekao je danas.


Obama je na konferenciji za štampu u Beloj kući sinoć izjavio da je federalna vlada od početka bila nadležna za odgovor na tu krizu.


"Da budem jasan, oni (BP) rade po našim uputstvima i sve što rade je unapred dogovoreno", rekao je američki predsednik i istakao da BP ni u jednom trenutku nije radio nešto što bi škodilo rešenju krize.


On je priznao da američka vlada nema "superiornu tehnologiju u odnosu na BP za ovu vrstu problema", ali je dodao da će istraga odgovoriti na drugo pitanje - da li treba da ima takvu tehnologiju.


Osvrnuvši se na zamerke za navodno preteranu vladinu regulativu u privredi, on je rekao da to ne može da bude slučaj u oblasti podvodne eksploatacije nafte.
Obama je, takođe, ponovo ukazao na bliske odnose vladinih agencija i naftnih kompanija, koji već godinama traju, rekavši i da je bilo primera "zapanjuće korupcije".


"Takva je bila moć naftnih kompanija da su one same sebi određivale regulative".
Obama je suspendovao dve nove dozvole za bušenje nafte na Aljasci, kao i dozvole za podvodnu eksploataciju nafte u Meksičkom zalivu i ispred obala Virdžinije.
Suspendovane su i 33 dozvole u Meksičkom zalivu, gde je podvodno bušenje već počelo.


Obama je ponovio da će BP platiti štetu i rekao da su plaže u Meksičkom zalivu "bezbedne i čiste", osim tri u Luizijani.


Prema njegovim rečima, podvodna eksploatacija nafte je deo šireg plana za smanjenje američke zavisnosti od uvoznih goriva i povećanje upotrebe domaćih obnovljivih izvora energije.


Predsednik SAD je ponovio svoju podršku sekretaru za unutrašnje poslove Kenu Salazaru, koga je zadužio da na čelu državne komisije ispita uzroke nesreće na platformi "Dipvoter horajzon" u Meksičkom zalivu, od čijeg izveštaja će zavisiti budućnost dozvola za podvodnu eksploataciju nafte.

2024 © - Vesti online