Četvrtak 31.03.2016.
09:59
Vestionline

VIDEO: Evo dokaza da Turci sarađuju sa džihadistima

Reuters
Teroristi iz Islamske države blisko sarađivali sa Turcima

Televizija RT prikazala je intervju sa zarobljenim pripadnikom ID-a koji je ispričao kako je kurdska narodna milicija (YPG), oslobodivši jedan od gradova, narušila vezu Turske sa teroristima. Terorista kojeg su zarobili Kurdi predstavio se kao Ahmed, a u Islamskoj državi je  dobio ime Abu Ajub el Ansari, prenosi Sputnjik.

- Dugo smo stajali tamo, čak smo nekad i ulazili u Tursku tim železničkim putem, naravno uz pomoć turske vojske… Saradnja sa specijalnim službama i turskom vojskom je bila na visini. U stvari, ja ne znam o čemu su se oni tamo dogovarili, ali znam da su u pitanju stvari od uzajamne koristi - rekao je Ahmed, govoreći sa novinarima RT.

Terorista je ispričao da je pre nego što je kurdska samoodbrana zauzela Tel Abjad, upravo preko ovog grada za militante ID-a iz Turske dopremana hrana i oprema.

- Naravno u ovom periodu, pre nego što je kurdska radnička partija preuzela kontrolu nad Tel-Abjadom i Slukom, većina stranih militanata su dolazili upravo preko Sluka i Tel-Abjada, odakle su dopremali konzerve sa hranom i različite turske proizvode. To je rađeno javno, niko to nije krio. Ne sve, naravno, ali većina proizvoda namenjenih džihadistima stizala je preko Tel-Abjada. Osim toga, otuda su dolazili alati i mašine koje su prodavali terorističkoj organizaciji turski oficiri - objasnio je Ahmed.

Zarobljeni terorista je potvrdio i nalaze novinarske ekipe RT koji su ukazivali na postojanje nezakonite trgovine nafte između Islamske države i Turske.

- Videli smo turska vozila. Znali smo da civili kupuju naftu, ali u ogromnim količinama. Ne mislim da civilima treba toliko nafte, veoma velike količine i zato smo shvatili da sve to kupuje Turska. Dolazila su turska vozila i pripadnici turskih specijalnih službi. Najviše su se time bavili Turci. Dolazile su velike cisterne sa okruglim rezervoarima, zapremine 1000 ili 2000 litara i prolazile kroz Tel Abjad - ispričao je Ahmed.

Trgovina antikvitetima

Televizija je došla u posed i dokumenta tzv. Ministarstva rudarstva i artifakata Islamske države u kojem je militantima naređeno da pruže pomoć turskom građaninu koji, po svemu sudeći, sakuplja ukradene antikvitete. Primetni su isti simboli na dokumentu i na računima za nelegalnu isporuku nafte.

Najinteresantnije je to što dokument može poslužiti kao dokaz ID trguje antikvitetima, koristeći iste kanale za isporuke kroz koji ide i oružje i hrana. Osim toga, tokom rada na filmu novinarska ekipa je otkrila u tunelu kroz koji su bežali militanti bačene artifakte. 

Pronađena je i stara karta na francuskom jeziku na kojoj su bila označena arheološka nalazišta. Nije isključeno da ona potiče iz kolonijalnih vremena.


 

2024 © - Vesti online