Četvrtak 31.03.2016.
09:19
Vestionline

Tramp ponovo šokirao: Žene koje abortiraju moraju biti kažnjene

Reuters
Nastavlja sa skandaloznim izjavama: Donald Tramp

- Žene treba da budu kažnjene na neki način, mora biti neke kazne - rekao je Tramp televiziji MSNBC, ne navodeći konkretno kakva bi to kazna trebalo da bude.

Na insistiranje voditelja kakva bi to vrsta kazne trebalo da bude, Tramp je rekao da još nije odlučio o tome. On je dodao da je njegov stav "za život", odnosno protiv abortusa, uz tri izuzetka, ali nije naveo detalje koji su to izuzeci, prenosi AP.

Suočen sa skandalizovanim reakcijama svojih takmaca i javnosti, Tramp je kasnije ublažio retoriku, rekavši da treba da budu kažnjeni lekari koji vrše abortus.

Favorit u trci za nominaciju za kandidata Demokratske stranke na izborima Hilari Klinton rekla je da je Trampova izjava "užasna i ilustrativna", njen izborni štab je saopštio da nekom ko toliko prezire ljudska prava žena nije mesto u Beloj kući, dok je senator Berni Sanders izjavu nazvao "sramnom".

Čak je i Trampov ultrakonzervativni rival Ted Kruz, republikanski senator evanđelista iz Teksasa, optužio tajkuna da bi "rekao bilo šta da privuče pažnju", dok je guverner iz Ohaja Džon Kasić, treći kandidat u republikanskoj unutarstranačkoj trci za Belu kuću, rekao da "naravno da žene ne treba da budu kažnjene". I organizacije koje se bore protiv abortusa saopštile su da su protiv kažnjavanja žena.

Tramp je taj kontroverzan stav izneo u intervjuu sa voditeljem MSNBC-a Krisom Metjusom, kada je dao sumanut odgovor i na pitanje da li bi muškarac sa kojim žena ostane u drugom stanju treba da bude kažnjen - Tramp je rekao: "Ne".

Njegov izborni štab je kasnije izdao saopštenje u kome se ne pominju Trampove izjave o abortusu na televiziji, ali je njegov stav promenjen i ovoga puta fokusiran na lekare koji vrše abortus.

- Ako abortus postane nelegalan po američkom zakonu, onda bi lekar, ili bilo koja osoba umešana u tu intervenciju, bila zakonski odgovorna - smatra Tramp, kako se navodi u saopštenju.

- U ovom slučaju žena i život koji nosi su žrtve. Moj stav se nije promenio, ja sam kao i Ronald Regan, za život, ali uz neke izuzetke - rekao je Tramp prema ovom saopštenju.

Uprkos uspehu koji je dosada imao na republikanskim unutarstranačkim izborima, glavni problem za Trampa je da pridobije ženske birače. To nije neobično, budući da ih je tokom kampanje nazivao "debelim svinjama", "aljkavušama", "odvratnim životinjama", a nedavno je izazvao gnev medija kada je postavio neprivlačnu fotografiju Kruzove supruge pored fotografije svoje supruge koja je bivši model, podseća AP.

2024 © - Vesti online