Sreda 30.03.2016.
22:29
Vestionline

Italija u panici: Na hiljade migranata pokušava da uđe u zemlju!

Reuters
Migranti ne biraju način da se domognu Evrope

Naime, italijanska obalska straža je u utorak spasila više od 1000 izbeglica, koje su brodom pokušale da uđu u njihovu zemlju direktno iz Libije.

Italijanske snage su samo u utorak morale da učestvuju u 11 različitih operacija, tokom kojih su spasavali, a potom i vraćali migrante nazad u njihove države.

Italijanske vlasti se sada pribojavaju da bi se ovom načinu ulaska u njihovu državu mogle okrenuti i ostale izbeglice, koje su do sada pokušavale da se domognu Evrope putem balkanske rute.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 17 hiljada ljudi je do sada došlo u Italiju iz ratom zahvaćene Libije, a ta cifra se povećala za čak 40 odsto u poslednjih 12 meseci. Nakon što su se članice EU dogovorile sa Turskom da zaustavi priliv izbeglica u Evropu, sada čelnici iz Libije prete da bi mogli da urade isto, ukoliko im se ne pomogne u zaustavljanju trgovaca robljem kojih je sve više.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, koji je bio glavni pregovarač u dogovoru sa Turskom, rekao je da će sve članice ove organizacije sa ozbiljnošću krenuti u rešavanje problema priliva izbeglica u Italiju.

Šefovi EU predviđaju da će ovog leta više od 450,000 izbeglica iz Libije pokušati da prebegnu iz ove zemlje, kao rezultat višegodišnjeg rata koji se tamo vodi.

2024 © - Vesti online