Sreda 30.03.2016.
19:25
Vestionline

"Regan počeo uništavanje SFRJ, Milošević otrovan u Hagu"

wikipedia.org
Ruski i američki predsednici, Mihail Gorbačov i Ronald Regan

U tekstu pod naslovom "Istorija 'humanitarnog ratovanja': NATO vladavina terora, uništenje Jugoslavije", povodom 17 godina od početka NATO bombardovanja Jugoslavije 24. marta 1999. godine i invazije vojnika te alijanse na Kosmet, navodi se da je taj rat bio "generalna proba" za naredne "humanitarne ratove", uključujući Avganistan (2001), Irak (2003), Libiju (2011), Siriju (2011) i Ukrajinu (2014).

Autor teksta Mišel Čosudovski navodi da je gorka ironija da je "takozvani Međunarodni krivični tribunal u Hagu kontrolisan upravo od onih koji su počinili masovne ratne zločine", prenosi Srna.

Milošević otrovan u Hagu

- SAD i NATO su pokrenuli rat u Jugoslaviji. Predsednik Slobodan Milošević optužen je za ratne zločine, a otrovan je u svojoj ćeliji u zatvoru pod pokroviteljstvom Tribunala - navodi se u tekstu. 

Reuters

Pišući o ratnim zločinima SAD i NATO autor ističe da su od juna 1999. godine NATO i Misija UN na Kosovu (UNMIK) aktivno podržavali OVK, koja je počinila veliki broj ratnih zločina.

- Važno je da se shvati da su te zločine naredili aktuelni i bivši premijeri tzv. Vlade Kosova - navodi se u tekstu i dodaje da je od 1999. godine državni terorizam na Kosovu postao sastavni deo plana Alijanse.

- Aktuelna vlada predsednika Hašima Tačija, bivšeg komandant OVK, izdanak je ove vladavine terora. To nije vlada u uobičajenom značenju te reči. To je teroristička organizacija povezana sa organizovanim kriminalom. To je instrument strane okupacije - navodi se u tekstu. 

U tekstu se citiraju riječi Vilijama Roklera, bivšeg tužioca Nirnberškog tribunala za ratne zločine, koji je rekao da "napad 1999. godine predstavlja kršenje osnovnih postulata Povelje UN i drugih konvencija i sporazuma. Napad na Jugoslaviju predstavlja najdrskijju međunarodnu agresiju od napada nacista na Poljsku da se spreče "poljski zločini" nad Nemcima. SAD tu su odbacile međunarodni legalitet i pristojnost i krenule pravcem pobesnjelog sirovog imperijalizma. To je bio zločin protiv mira.

Regan rešio da uništi Jugoslaviju početkom 80-ih

Raj na zemlji

Autor podseća da je Jugoslavija tokom 60-tih godina prošlog veka imala godišnji bruto proizvod od 6,1 odsto, da je zdravstvo bilo besplatno, stopa pismenosti iznosila 91 odsto, a prosečan životni vek 72 godine.

Autor podseća da postoje dokazi da je američka administracija zajedno sa svojim saveznicima odlučila da destabilizuje i uništi Jugoslaviju početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Odluku da se Jugoslavija uništi i da se uspostavi više malih državica donela je Reganova administracija početkom osamdesetih godina prošlog veka. 

U direktivi o odluci nacionalne bezbednosti pod nazivom "Američka politika prema Jugoslaviji" (NSDD 133) definiše se okvir spoljne politike za destabilizaciju modela tržišnog socijalizma Jugoslavije i uspostavljanje američke sfere uticaja u jugoistočnoj Evropi.

U tu svrhu, izveden je niz tajnih obaveštajnih akcija i operacija, koje se su sastojale u formiranju i podršci secesionističkih paravojnih grupacija, prvo u BiH, a kasnije na Kosmetu.

Te tajne operacije izvedene su u kombinaciji sa destabilizacijom jugoslovenske ekonomije. Jak ekonomski "lek" pod okriljem MMF-a i Svetske banke na kraju je doveo do propasti jugoslovenske industrijske baze, raspada radničke kooperative i osiromašenja populacije. 

2024 © - Vesti online