Četvrtak 31.03.2016.
06:16
B. Simonović - Vesti

Skandalozna namera podgoričkih vlasti (1): Guraju svetinje u pećinu

youtube.com/CETINJE
Ikona Bogorodice Filermose

Gosti iz Nemačke su se poklonili trima najvećim hrišćanskim svetinjama - ruci Svetog Jovana Krstitelja i čestici Časnog krsta, koje se čuvaju u Cetinjskom manastiru, i ikoni Svete Bogorodice Filermose, koja se čuva u takozvanoj plavoj kapeli, specijalno uređenoj i obezbeđenoj sobi u Narodnom muzeju Crne Gore.

Amfilohije i njegovi gosti su obišli i lokacije koje su do sada pominjane za trajni smeštaj i objedinjavanje ovih svetinja, pored ostalog i pećinu u zaleđu manastira i Narodnog muzeja koja odnedavno slovi kao rešenje za smeštaj ikone Bogorodice Filermose.

Zajednički su konstatovali da pećina koju država pominje u svojim projektima nije za ikonu, već da je za nju jedino prikladan hram božji, odnosno da je svetinjama mesto u svetinji a ne u pećini.

Mitropolit i predstavnici Malteškog reda u Dvorskoj crkvi na Ćipuru sreli su se sa gradonačelnikom Podgorice Aleksandrom Bogdanovićem sa kojim su, kako se navodi u saopštenju, "razmenili mišljenja o ovom problemu", odnosno o trajnom smeštaju svetinja.

Usledila je, međutim, oštra reakcija iz kabineta gradonačelnika Bogdanovića i tvrdnja da je do susreta došlo slučajno, te da je Mitropolija u saopštenju 'frizirala" stav Maltežana o izmeštanju ikone Bogorodice Filermose, odnosno da je i Malteški red, baš kao i država Crna Gora i gradska uprava Cetinja, posvećen projektu izmeštanja ikone Bogorodice Filermose iz postojećeg prostora.

Projekat od 1,8 miliona evra

Projekat uređenja Cetinjske pećine podrazumeva investiciju od oko 1,8 miliona evra, a postavljeni rok za završetak radova, koji bi počeli već ovog proleća je od 10 do 12 meseci. Deo sredstava je, kako ističu u lokalnoj upravi, na Cetinju, obezbeđen iz budžeta države, dok bi ostatak pao na teret opštinske kase.

- Upravo tom prilikom gradonačelnik Bogdanović je izričito saopštio poglavaru Mitropolije crnogorske da će projekat izmeštanja ikone Bogorodice Filermoske u prostor Cetinjske pećine biti nastavljen, da je reč o državnom interesu i da, shodno tome, slede naredne faze koje podrazumevaju i tendersku proceduru - stoji u reagovanju. Takođe gradonačelnik Bogdanović je izrazio i stav kako je ikona Bogorodice Filermoske "vlasništvo države, te da je njeno izmeštanje državni projekat usled čega neće biti odustajanja od lokacije Cetinjske pećine".

Sutra -  Skandalozna namera podgoričkih vlasti (2): Od apostola Luke do Svetog Vasilija

2024 © - Vesti online