Petak 28.05.2010.
03:14
Tanjug

Bon: Sveštenici krše celibat


Prekršio je zavet jer se zaljubio. Kada je sa 30 godina postao sveštenik, još nije imao odnose sa ženom. Zato je i verovao da bi celibat mogao biti njegov životni put. Sedam godina je bio sveštenik, a onda je upoznao Lidiju Pjekotu.


"Uvek rado kažem - mi se nismo tražili, ali smo se pronašli. Oboje smo imali ispunjen život, ali smo se uprkos tome pronašli. To je poklon koji smo dobili i koji ne možemo tek tako da odbacimo", izjavio je Johanes Vendeler, sveštenik koji je prekršio zavet čednosti, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".


Lidija Pjekota, žilava žena lukavog osmeha, po zanimanju je fizioterapeut. Johanes Vendeler je posle jedne automobilske nesreće išao kod nje na terapiju. Iz prijatnih razgovora tokom terapije razvilo se blisko prijateljstvo, a iz prijateljstva ljubav.
A onda su nastali prvi problemi. Kako je trebalo da se ophode prema toj ljubavi, koja je u očima katoličke crkve zabranjena?


Tajna ljubav je možda na početku romantična i uzbudljiva, ali je u principu veliko opterećenje, kaže Vendeler. Za oboje je ubrzo postalo jasno da ne žele večno da skrivaju svoju ljubav. Posle godinu dana "tajnovanja" Vendeler je informisao kelnskog nadbiskupa kardinala Majsnera.


"Bilo je gore nego što sam mogao da zamislim. Biskup je rekao da bi moju buduću ženu trebalo da upozore na mene, jer nisam održao reč", priča Vendeler.
Istog dana Vendeler je suspendovan iz svešteničke službe. Zavet čednosti je u katoličkoj crkvi gvozdeni zakon i preduslov za sveštenički poziv. Pri tom celibat nije nikakva božja zapovest, navodi nemački radio.


Trenutno se u javnosti mnogo govori o zavetu čednosti, jer je sve više slučajeva seksualnog zlostavljanja u katoličkim školama i drugim crkvenim institucijama.
Stručnjaci ipak ne vide direktnu povezanost između celibata i seksualnog zlostavljanja. Vendeler, s druge strane, pretpostavlja da bi život u celibatu mogao da pruži plodno tlo za seksualno nasilje.


"Mislim da je celibat pružio mogućnost u okviru katoličke crkve da i ljudi sa najrazličitijim seksualnim pobudama ispolje svoje sklonosti. Celibat privlači ljude koji nisu načisto sa svojom seksualnošću", smatra Johanes Vendeler.


Stav katoličke crkve jeste da je celibat poklon, poruka o božjoj blizini i vernosti. Međutim, mnogi sveštenici bi se radije odrekli te slobode. Širom sveta ima 500.000 katoličkih sveštenika. Oko 100.000 njih je suspendovano iz službe, većinom jer su prekršili zavet čednosti. Udruženje katoličkih sveštenika i njihovih žena bori se već 25 godina protiv celibata.


Klaus Šifgen, šef udruženja i sveštenik koji je i sam prekršio celibat, kaže da katolička crkva time samo sebi šteti.


"Celibat se živi vrlo površno, ali on ne čini ljude boljim, ne poboljšava njihovu životnu situaciju. Naprotiv, on je patnja za ljude", rekao je Šifgen.


On procenjuje da se u Nemačkoj ni 50 odsto sveštenika ne pridržava celibata. Mnogi skrivaju svoje veze i porodice godinama i decenijama. Pretpostavlja se da u Nemačkoj ima oko 2.000 dece čiji su očevi sveštenici.

2024 © - Vesti online