Sreda 30.03.2016.
16:10
Vestionline

Panika u Briselu: Džihadisti vrbuju mlade i putem SMS poruka

Reuters
Briselska četvrt Molenbek poznata je kao leglo džihadista

Poruke na francuskom tipa: "Braćo moja, zašto se ne pridružite borbi protiv Zapadnjaka? Napravite dobar izbor u svom životu", proteklog vikenda stigle su većem broju mladih u Molenbeku, koji je postao poznat kao leglo islamističkog terorizma, piše britanski "Gardijan".

Kao kancer

Kolika je opasnost od širenja ekstremizma u Belgiji istakao je i imam džamije Arafat u Molebneku Jamal Zarija, koji kao ilustraciju daje primer "kancera u metastazi".

- To se izuzetno brzo širi. Moramo brzo uspostaviti imuni sistem da zaštitimo mlade u našoj zajednici i da oni definitivno odbace ID - zaključio je on.

Ne zna se kako su pošiljaoci došli do brojeva telefona na koje su poslali poruke, ali je moguće da neki od njih preuzimaju ceo imenik novoregrutovanih članova i biraju brojeve mladih severnoafričkog porekla kako bi ih kontaktirali, navodi londonski dnevnik.

Poruke su upućene pošto se na Fejsbuku pojavila video igrica, koja je u međuvremenu ukinuta, a na kojoj su prikazani mladi iz tog kraja kako slave napade u Briselu, u kojima je prošle nedelje ubijeno 32 ljudi.

Pripadnici ID, koji vrbuju mlade služeći se čistom propagandom, igraju na kartu strahova posle napada u evropskoj prestonici koji im idu na ruku kad je reč o regrutovanju, ocenjuje pariski "Figaro".

Briselski poslanik Jamal Ikazban digao je ubunu putem Tvitera, tražeći od federalne policije i ministra unutrašnjih poslova Jana Jambona da "neutrališu dejstvo onih koji vrbuju", i to brzo, kako bi se što pre probudila nada među mladima u Molenbeku.

Prema Ikazbanovim rečima, pridružiti se Islamskoj državi znači počiniti saomoubistvo.

- Mladi su očajni, što olakšava njihovo indoktriniranje - objašnjava on.

Briselski poslanik je u izjavi "Gardijanu" uporedio pripadnike IS koji regrutuju mlade sa prodavcima droge u okolini škola.

- Njih treba proterati sa naših ulica. To su predatori, a naši mladi su njihove žrtve - istakao je on.

2024 © - Vesti online