Sreda 30.03.2016.
10:58
Vestionline

Kako se plela mreža terorista u Evropi

Reuters
Nisu se džihadisti stvorili niotkuda: Islamska država prisutna je u Evropi najmanje dve godine

Operativci ID-a prvobitno su planirali male napade kako bi testirali bezbednosni aparat u Evropi, ali lokalne vlasti su zanemarivale upozorenja na planove terorista opisujući ih kao izolovane slučajeve i nisu uložili vremena niti truda da provere njihovu vezu s Islamskom državom, navodi se u tekstu.

Tako su zanemarili i Reda Hamea, 29-godišnjeg informatičkog stručnjaka iz Pariza, koji je bio deo ID tek nedelju dana pre nego što je dobio uputstva za teroristički napad u Parizu. On je u nekoliko dana naučio kako da postane terorista.

Hame je zbog francuskog pasoša i kompjuterske umešnosti bio idealni kandidat za posebnu grupu unutar Islamske države, koja je bila fanatično posvećena razaranju Evrope. Trebalo mu je samo nekoliko dana da nauči da puca iz automatske puške, koristi granate, a pohađao je i ubrzani kurs za korišćenje enkripcijskog programa TrueCrypt.

Pomagač kojeg su zvali "Tata" odveo ga je na tursku granicu i savetovao da izabere laku metu, pobije što više ljudi, te da taoce drži sve do dolaska naoružanih snaga koje će ionako od njih napraviti mučenike, prenosi Index.

Ista je grupa bila posvećena napadima na Evropu barem dve godine pre krvavog masakra u Parizu, a zatim i u Briselu. Vlasti sada priznaju kako su se znakovi terorističkog delovanja u Evropi mogli vieti već početkom 2014. godine, no nisu uradile ništa.

- Nisu se ti ljudi odjednom okupili u poslednjih šest meseci. Planirali su napade na stranom tlu još od 2012. kad su se naselili u Siriju - rekao je Majkl T. Flin general u penziji koji je vodio obaveštajnu agenciju unutar američkog Ministarstva odbrane između 2012. i 2014.

Hame je uhvaćen u Parizu u avgustu 2015, pre nego što je uspeo da postane deo akcije, dok vlasti tvrde da je "Tata" (Hameov mentor) bio Abdelhamid Abaud, belgijski džihadist koji je odabirao i trenirao brojne borce ID-a raspoređene po Evropi. On se navodno sam vratio u Pariz kako bi lično nadgledao napad.

Ostatak Abaudove grupe takođe je stajao iz napada u Briselu i pariskim predgrđima.

- Tamo je kao u fabrici. Isključivo su posvećeni napadima na Francusku, ili negde drugde u Evropi - rekao je Hame istražiteljima.

2024 © - Vesti online