Sreda 30.03.2016.
07:45
E. V. - Vesti

Opasne namere Marka Đurića

A. Čukić
Uočio podvalu: Dragan Jablanović

Istina je da je sve to sa grupom ljudi koji su imali lične interese zamutio upravo Đurić. On je u pokušaju gašenja deset fakulteta hteo da izigra studente, profesore, narod na Kosovu, Vladu Srbije, a verovatno i premijera Vučića koji, prema pouzdanim informacijama koje imam, nije bio obavešten o Đurićevim namerama i radnjama.

Ovo za "Vesti" ističe Dragan Jablanović, član (predstavnik Vlade Srbije) Saveta Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i predsednik opštine Leposavić. On naglašava da je Đurić "nameravao da na brzinu, lažno predstavljajući stanje na univerzitetu neodrživim" navodio izmišljene razloge za "nekakvu integraciju". Kaže i da je šef Kancelarije za KiM hteo da "ugasi sve fakultete, formira privremeni Savet univerziteta u kome bi bili njegovi ljudi, za v.d. rektora postavi svog čoveka i da potom sa univerzitetom, koji je stub opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, radi šta hoće i preda ga kome hoće".

Kancelarija za KiM: Lažne vesti

Vlada Srbije ni sada ne dozvoljava ni u budućnosti neće dozvoliti smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta, kao ni ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo, saopštila je Kancelarija za KiM, povodom, kako se navodi "lažnih vesti vezanih za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koje su nepotpisane plasirane preko pojedinih prištinskih medija".

- Sve odluke već su bile unapred spremljene. Šokiran sam Đurićevim ponašanjem. Umesto da prizna grešku, izvini se i ćuti, on i izmišljotinama i pritiscima na kosovske i druge medije pokušava da prikrije puč koji je pripremao - dodaje Jablanović. On ocenjuje da je Ćurićev pokušaj bio probni balon i priprema za integrisanje univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u institucije tzv. Republike Kosovo.

- Sve se ovo što je pripremao Đurić uklapa u planove Prištine da na Kosovu formira samo jedan integrisani univerzitet za nacionalne manjine. Time bismo ušli u kosovski sistem i sami bismo priznali da smo nacionalna manjina. Na svim savetima fakulteta jasno je rečeno da bi "Đurićeva integracija" direktno vodila u integraciju Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici u institucije države Kosovo - kaže Jablanović.

Ne veruje u demanti

Potpredsednik DSS-a i kandidat za narodnog poslanika Slaviša Ristić je na vanrednoj konferenciji Patriotskog bloka za KiM rekao da je, iako Kancelarija za KiM i Marko Đurić to demantuju, "činjenica da su zatražili od Ministarstva prosvete Srbije da se izvrši tzv. integracija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici".

2024 © - Vesti online