Četvrtak 27.05.2010.
17:51
Tanjug

Albanija i BiH uskoro bez viza

Tokom leta biće praćeni napori dve države na poboljšanju sigurnosti pasoša, jačanju granične kontrole i unapređenju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komesarka Malmstrem je uverena da će dve države "na temelju dosadašnjih rezultata moći na vreme da ispune preostale kriterijume kako bi Evropski parlament i Savet EU mogli da daju zeleno svetlo što je pre moguće".

BiH mora, kako je objasnila, da svoj pravni okvir i krivično gonjenje u borbi protiv oranizovanog kriminala i korupcije pojača.

Akcioni plan za razmenu elektronskih podataka između policije i ustanova za krivično gonjenje mora biti primenjen, a krivično pravne odredbe u entitetima i specijalnom distriktu Brčko harmonizovane sa pravosuđem zajedničke države.

Od Albanije EK zahteva strategiju integracije osoba koje se vraćaju u zemlju.

Zahtevaju se i pojačani napori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i primena pravnog okvira kod zaplene imovine kriminalnih organizacija.

"Želim da naglasim da sloboda ide zajedno s odgovornošću. Stoga pozivam državne vlasti BiH i Albanije da nastave da obaveštavaju svoje građane o pravima i obavezama koje proizlaze iz bezviznog režima", poručila je Malmstremova.

Malmstremova je ujedno ponudila opravdanje što EK još nije dala nikakav predlog za ukidanje viza za Kosovo, ističući da "kako bi verodostojnost viznog sistema bila sačuvana moraju kriterijumi koje treba ispuniti ostati na visokom nivou".

EK tesno sarađuje sa prištinskim vlastima, ali "još uvek nismo stigli do tamo gde treba da stignemo", poručila je ona.

2024 © - Vesti online