Utorak 29.03.2016.
13:10
Tanjug, Vestionline

Hag se čudno ponaša: Nema povlašćenog statusa za Artmanovu

wikimedia.org
Žali se na status u zatvoru: Florans Artman

- Odbili su da promene uslove njenog pritvora u odluci koju iz čudnih razloga nisu objavili - rekao je Metro agenciji Frans pres, dodavši da je tražio da ti razlozi budu objavljeni i da javnost bude informisana "o onome što rade Florans".

Metro je proteklog vikenda uputio niz zahteva Haškom tribunalu da "promene" okolnosti pod kojima Artmanovu drži u pritvoru, a koje njen advokat opisuje kao "intenzivni nadzor".

On smatra, kako je naveo, da će Trubunal Artmanovu zadržati u pritvoru sedam dana, na koliko je osuđena pred Žalbenim većem 2011, te da će je potom osloboditi, "verovatno sutra".

Artman (53), francuska državljanka, bila je portparolka bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte od 2000. do 2006. godine, a osuđena je 2009. na novčanu kaznu od 7.000 evra zbog vređanja suda nakon što je u knjizi "Mir i kazna" koju je objavila 2007. otkrila poverljive odluke Tribunala.

Presuda protiv Artmanove potvrđena je pred Žalbenim većem 2011, ali je ona odbila da plati kaznu, posle čega su sudije odlučile da je osude na sedam dana zatvora i zatražile od francuskih vlasti da je uhapse i izruče Hagu, što je Pariz odbio da učini.

Obezbeđenje Haškog tribunala je Artmanovu uhapsilo ispred zgrade suda i odvelo u pritvorsku jedinicu prošlog četvrtka, kada je došla da prisustvuje izricanju presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

2024 © - Vesti online