Utorak 29.03.2016.
11:26
Vestionline

Bečki "Standard" zemljama SFRJ: Ostavite jedni druge na miru!

pixabay.com
Nema sloge među zemljama nekadašnje Jugoslavije

Da je Zagrebu bio važan sadržaj mogao je već ranije Evropskoj komisiji da uputi svoje primedbe u vezi pristupnog procesa, naglašava list. To što sada Hrvatska preti da će blokirati otvaranje poglavlja 23 više ima veze sa skupljanjem unutrašnjopolitičkih poena, piše "Standard".

List podseća da su zemlje bivše Jugoslavije proteklog leta najavile da se neće međusobno blokirati na putu u Uniju. Hrvatska to nije ispunila, jer je već u EU, ukazuje dnevnik dodajući da je ta zemlja bila izložena blokadi Slovenije i da se sada loša praksa nastavlja.

Zahtevi Zagreba su sadržajno legitimni ocenjuje "Standard", jer je, kako se dodaje, reč o tome da srpsko pravosuđe ne treba da se meša u stvari suseda.

Presuda Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, koja se odnosila samo na bosansku politiku, izazvala je burne reakcije u Srbiji iako Srbija, po svojim tvrdnjama, nije ni učestvovala u ratu u Bosni, piše list, a te emocije, kako ocenjuje, pokazuju da se Srbija i dalje identifikuje sa delom BiH, Republikom Srpskom, i ranijom politikom.

Za društva zemalja bivše Jugoslavije bilo bi najbolje da se međusobno poštuju, ne mešaju u tuđe stvari i konačno jedne druge ostave na miru, zaključuje "Standard".

2024 © - Vesti online