Utorak 29.03.2016.
08:48 >> 14:02h
Vestionline

Kraj talačke krize: Uhapšen otmičar egipatskog aviona

Reuters
Oteti avion sleteo je na aerodrom u Larnaki, krizni štabovi pregovaraju sa otmičarima

Tokom trajanje talačke krize došlo je zabune oko identiteta otmičara. Naime, egipatski državni mediji preneli su da je otmičar egipatski državljanin Ibrahim Samaha, koji ima 27 ili 28 godina, a Rojters navodi da je čovek pod tim imenom zaposlen kao profesor veterinarske medicine na Aleksandrijskom univerzitetu, što se može videti na spisku osoblja na sajtu univerziteta.

BBC je, međutim, preneo izjavu muškarca na arapskom koji tvrdi da se zove Ibrahim Samaha i koji kaže da je putnik koji je oslobođen iz aviona, te da je njegovo ime pogrešno navedeno kao ime otmičara. U međuvremenu se javila i jedna egipatska državljanka koja tvrdi da je supruga čoveka po imenu Ibrahim Samaha i da njen suprug nije otmičar, već da je on na putu iz SAD ka Kairu, preneo je AP.

Motivi otmice su zasad nejasni, ali sudeći prema ranijim navodima medija i izjavama zvaničnika, nema veze sa terorizmom, već sa ličnim motivima. Kiparski mediji navode da otmičaru na Kipru živi bivša žena i da je on tražio da razgovara sa njom.

- Otmica ima veze sa ženom. Radimo sve da pustimo taoce - rekao je kiparski predsednik Nikos Anastasiades.

U avionu na letu MS181 se nalazilo 55 putnika i sedam članova posade. Novinar Rojtersa se poziva na egipatske medije i javlja da je u avionu deset građana SAD i osam Britanaca, ali ta informacija još nije potvrđena.

Avion je posle otmice sleteo u Larnaku na Kipru, a kiparski zvaničnici potvrdili su da je pilotu pretio putnik sa eksplozivom oko pojasa. Oni su "Vašington post" izjavili da postoji mogućnost i da se u avionu nalazi bomba.

Egipatsko civilno vazduhoplostvo i policija saopštili su da je u incident umešan jedan muškarac. Međutim, neimenovani kiparski zvaničnik kaže da je avionu možda i više od jednog napadača, a da je jedini zahtev napadača za sada da se policijska vozila udalje od aviona.

Neki mediji tvrde i da je napadač opasan eksplozivom.

Kiparski sajt "Sajprus mejl" navodi, pozivajući se na portparola policije Andreasa Angelidesa, da je jedan napružani napadač preuzeo kontrolu nad "erbasom A320" u 08.30 sati.

Angelides je rekao da je avion sleteo na erodrom u Larnaki u 08.50 časova pošto je otet sa aerodroma u Egiptu i dodao da još nema informacija da li je otmičar član neke organizacije.

Uspostavljena su dva krizna centra, jedan kojim operišu antiteroristička policijska jedinica MMAD, a drugi na aerodromu u Larnaki, naveo je isti izvor.

Aerodrom u Larnaki je zatvoren, pa se avioni upućuju na obližnje aerodrome.

2024 © - Vesti online