Ponedeljak 28.03.2016.
23:11
Tanjug, Vestionline

SAD pozdravile oslobađanje Palmire

Reuters
Palmira oslobođena

Portaprol Stejt departmenta Džon Kirbi je rekao da to što se dogodilo u Palmiri ne menja stav SAD prema sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

- Smatramo da je dobro što Islamska država više ne kontroliše (Palmiru). Takođe smo svesni da najveća nada za Siriju i sirijski narod nije ekspanzija mogućnosti Bašara Asada da ugnjetava narod - kazao je Kirbi.

Kirbi je istakao da ne možemo da zaboravimo šta je Islamska država uradila u Palmiri - "uništavala naše zajedničko nasleđe, odsecala glavu arheologu koji je bio zadužen za održavanje tog mesta".

Stručnjaci Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) razmotriće ove nedelje plan za obnovu Palmire, antičkog sirijskog grada kojeg su značajno oštetili pripadnici takozvane Islamske države, najavila je stalna predstavnica Rusije pri Unesku Eleonora Mitrofanova.

Sirijske snage su juče povratile potpunu kontrolu nad Palmirom što je označilo dosada najveći vojni poraz Islamske države.

Islamska država je u maju prošle godine zauzela Palmiru, koja je pod zaštitom Unesko, uništivši dva najveća hrama i rimsku trijumfalnu kapiju.

Džihadisti su uništili glavni hram Bel i svetilište Bal Šamin, kao i nekoliko pogrebnih kula dok  su rimsko pozorište koristili za pogubljenja, a tu su ubili i 82-godišnjeg bivšeg šefa za antikvitete u Palmiri.

Sadašnji direktor sirijskog odeljenja za antikvitete Mamun Abdulkarim međutim kaže da su ruševine, koje se nalaze u jugozapadnom delu Palmire, u boljem stanju nego što se očekivalo.

Mnoge važne ruševine, kao što su Agora, rimski teatar i gradske zidine, samo su neznatno oštećene, naveo je on.

2024 © - Vesti online