Utorak 29.03.2016.
03:30
Vestionline

Prolećno sagorevanje kalorija: Osam namirnica koje će vam ubrzati metabolizam

instagram.com
Vreme je da se zaboravi na brzu hranu

 

Zeleni čaj

Ovaj čaj bogat antioksidansima ima dosta pogodnosti po zdravlje, uključujući ubrzavanje metabolizma, kaže nutricionista Džeki Njudžent. On sadrži materije koje se zovu katekini i dokazano redukuju masnoće u telu, a kofein u zelenom čaju je dodatni stimulans koji povećava nivo energije koju telo troši.

Jaja

Bilo da jedete kajganu, poširana ili tvrdo kuvana jaja, ona su definitivno ultimativni jutarnji obrok. Jaja se smatraju namirnicom koja nas snabdeva jako kvalitetnim proteinima, a konzumiranje jaja povećava sagorevanje kalorija. Jedna studija je pokazala da doručak na bazi jaja povećava gubitak kilograma za 65 odsto kod gojaznih ljudi koji prate redukovan plan ishrane. Doručak bogat proteinima, poput jaja, povećava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam za 10 odsto, kaže nutricionista Njudžent.

Ljuta papričica

Ljutina  papričica daje mnogo više od odličnog ukusa. One takođe ubacuju vaš metabolizam u maksimalnu brzinu. Istraživanja su pokazala da kapsaicin, prirodna supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama i daje im ljuti ukus, pomaže kod gubljenja kilograma zbog potencijala da proizvodi toplotu, sagoreva kalorije i topi masti, kaže Njudžentova. Ljute papričice takođe povećavaju osećaj sitosti i zato jedete manje.

Kokosovo i palmino ulje

Konzumiranje ceđenog kokosovog ulja i ulja palminog jezgra dokazano ubrzava trošenje energije i metaboličke procese, kaže klinički nutricionista Laura Lagano. Jedna studija je dokazala da žene koje konzumiraju dve kašike kokosovog ulja dnevno imaju manje sala oko struka i viši nivo dobrog holesterola. Ključ je u limitiranju porcija,  jer su obe vrste ulja jako kalorične i sadrže od 40 do 117 kalorija po kašici.

Nemasni mlečni proizvodi

Istraživanja su dokazala da ishrana bogata kalcijumom iz mlečnih proizvoda ubrzava gubljenje kilograma. Zašto? Nedovoljno kalcijuma pokreće otpuštanje kalcitriola, hormona koji tera telo da skladišti više masti. Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti pospešuju gubljenje kilograma, a u isto vreme dozvoljavaju telu da apsorbuje kalcijum koji mu je potreban.

Kinoa

Da biste sagoreli masti, morate u ishranu da ubacite namirnice bogate vlaknima, za koje je potrebno više vremena da se svare i tako pomažu ubrzavanje metabolizma. Vlakna takođe povećavaju osećaj sitosti. Kinoa je superžitarica koja obezbeđuje 12 grama vlakana po porciji, skoro dva puta više od ostalih žitarica.

Banane

Ovo voće ima lošu reputaciju kada je gubljenje kilograma u pitanju, ali bez opravdanih razloga. Kao prvo, jedna velika banana obezbeđuje skoro 500 miligrama kalijuma koji pomaže telu da reguliše minerale i tečnosti i može da ubrza metabolizam, kaže Njudžentova. Banane takođe snižavaju nivo šećera u krvi, a neka istraživanja su pokazala da ako samo pomirišete bananu, to može suzbiti vaš apetit.

2024 © - Vesti online