Utorak 29.03.2016.
06:45
D. Dekić - Vesti

Gužva u redu za ruski zagrljaj

A. Čukić
Magija u kampanji: Sa Putinom u srpski parlament

Prema rečima analitičara Đorđa Vukadinovića, ovakvim postupcima Rusija pokazuje da menja praksu saradnje sa vodećim partijama u Srbiji jer shvata da je koriste u izbornoj kampanji da bi se po preuzimanju vlasti okrenule prema Zapadu.

- Moskva se oseća pomalo izigrano. Mada i dalje sarađuje sa vlašću u Beogradu, ona iskazuje stav ne samo sporazumom sa DSS, već i odlukom da premijer Medvedev poseti Beograd posle izbora, ali i kritičkim pisanjem medija o Vučiću - tumači ruske signale za "Vesti" Vukadinović.
Upitan zašto je odabran baš DSS, on odgovara da ih Moskva vidi kao najkredibilniju opoziciju na srpskoj političkoj sceni.

- DSS i Sanda Rašković Ivić kao potpisnik sporazuma nisu najglasnija i najstrasnija politička opcija u zagovaranju srpsko-ruske saradnje, ali su za čvrste veze i dosledni stav o neutralnosti Srbije koji Rusija podržava - pojašnjava ovaj analitičar koji je na listi kandidata koalicije DSS i Dveri za predstojeće izbore.

Dosadašnja predizborna kampanja inače vrvi od zalaganja za Rusiju, pa se za puni zaokret ka Moskvi zalaže ne samo gro desnice, od radikala i Zavetnika do karićevog Pokreta snaga Srbije i Popovićeve Srpske narodne partije, već i deo levice. Prema rečima Vukadinovića, svi u vlasti i opoziciji, osim liberala, vojvođanskih ligaša, Mađara i donekle Demokratske stranke, gotovo se takmiče u isticanju specijalnih veza sa Rusijom.

- U tom utrkivanju ima i mnogo predizborne računice s obzirom na istraživanja koja pokazuju da je Rusija ubedljivo najpopularnija kod srpskih glasača - objasnio je naš sagovornik.

Istraživanja Nove Srpske političke misli (NSPM), sprovedena u januaru, pokazuju da trećina građana Srbije daje podršku Rusiji, svega 15 odsto Evropskoj uniji, dok je za neutralnost više od 35 odsto ispitanih.

- Ako pogledamo izjašnjavanje koje nije kao u prethodnom slučaju izjašnjavanje za samo jednu opciju, vidimo da je za Rusiju blizu 70 odsto građana, a za EU oko 50 - pojašnjava Vukadinović,urednik NSPM.

Više od marketinga

Rusijom i Putinom marketinški se poslužila i koalicija Dačića i Palme postavljanjem Putinove voštane figure u jagodinskom muzeju.
- Kremlj računa i na Dačićeve socijaliste, mada su donekle razočarani njima, ali i na druge manje stranke desnice, dok su Vučićem nezadovoljni - pojašnjava Vukadinović.

2024 © - Vesti online