Ponedeljak 28.03.2016.
12:56
Vestionline

Rusi, Kurdi i Sirijci uništili džihadiste: Ostali im samo bombaši samoubice

Reuters
Posle ulsaska ruske avijacije u Siriju, džihadisti su počeli da gube rat

Posle rušenja ruskog putničkog aviona u Egiptu, pokolja u Parizu, samoubilačkih napada u Turskoj i u Briselu, stručnjak za terorizam sa Univerziteta u Čikagu Robert Pape smatra da je "zver saterana u ugao".

Zbog toga su se islamski teroristi okrenuli bombašima samoubicama koji su postali deo čiste vojne strategije, pa tu više nije reč o pukom terorizmu.

Uključivanjem ruske avijacije u sukob ojačale su i sirijske snage. Islamska država je već prošle godine izgubila 14 dosto teritorije koju je držala pre nešto više od jedne godine.

Tokom prve polovine 2015. godine skoro niko u svetu nije video kako bi se moglo stati na kraj terorističkom pokretu koji je uspostavljao svoj kalifat. Ali, u drugoj polivini prošle, i za samo tri meseca ove godine, pod udarima Rusa, Kurda i sirijske vojske u Siriji, ali i u Iraku, islamisti su izgubili dodatnih osam odsto teritorije, pri čemu se najveći do odnosio na vrlo važne delove sa ključnim saobraćajnicima i naftnim proizvodnim pogonima.

Pre izvjesnog vremena, samo u jednom danu, nafta u "kalifatu" poskupela je za čak četiri odsto, a donedavno su se teroristi izdašno finansirali njenim izvozom.

Zbog svega toga Islamska država okrenula se bombašima teroristima kao najefikasnijem preostalom oružju. Međutim, mnogi stručnjaci smatraju da islamistima u Siriji i u Iraku - nema pomoći.

Njihova snaga bila je najvećim delom u propagnadi, kojom su uspešno vrbovali slabo obrazovane, neprilagođene, nezaposlene sitne kriminalce muslimanskih korena treće ili četvrte generacije po zapadnoj Evropi.

Takva slika nepobedivosti bila je ključna i na terenu gde su, i u Iraku i u Siriji, njihovi protivnici - Vladine snage, često napuštali položaje i kad su bili objektivno snažniji od napadača. Međutim, ruska ratna avijacija je desetkovala naftni biznis terorista i srušila im materijalnu bazu, napominju vojni portali.

2024 © - Vesti online