Utorak 29.03.2016.
20:29
Vestionline

"Siriju čekaju novi ratovi"

Reuters
Predah neće dugo trajati?

- Rat u Siriji još nije gotov i nije moguće da se predvidi da li će doći do njegovog kraja. Nova dešavanja na sceni upozoravaju na mogućnost izbijanja novih sukoba, a jedan od prvih nagoveštaja je i činjenica da su frakcije i snage sirijskih Kurda proglasile federalni region u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije - smatra vojni analitičar, brigadir Ahmed Rahal, a prenose agencije.

O mogućim ratovima u Siriji koji neće čekati pad režima Bašara al Asada, brigadir Rahal je ukazao na dve vrste ratova. Kao prvo, ratovi koji vode ka federalizaciji države, što u stvarnosti znači njenu konačnu podelu, s obzirom da se zasnivaju na sektaškim podelama, a ne na ekonomskim ili socijalnim osnovama.

Rahal objašnjava kako velike sile to uglavnom neće dozvoliti, jer nisu spremne da snose posledice, pogotovo po pitanju migracije koja je ionako teret za sve, prenose mediji.

I drugi tip potencijalnih ratova su, prema rečima brigadira, međusobni ratovi, u kojima će doći do regrutovanja lokalnih snaga za borbu protiv svih frakcija koje Zapad bude video kao terorističke, a ne samo protiv Islamske države. Tu prvenstveno spadaju Front al Nusra, kao i određene grupe u Turkmenistanu, prenose agencije.

2024 © - Vesti online