Nedelja 27.03.2016.
18:56
Vestionline

Mladić ostaje sam u Hagu!

en.wikipedia.org
Ratko Mladić postaje jedini "stanovnik" u Hagu

Tabela osuđenih po nacionalnosti i godinama dodeljene robije:

68 Srba 1.165 godina zatvora
14 Hrvata 183 godine zatvora
5 Bošnjaka 41 godinu zatvora
2 Albanca 19 godina
1 Makedonac  12 godina

Pohvale i...

Posle više od 2,5 decenije Tribunal u Hagu uskoro završava svoj rad. Predsednik Jukom-a Milan Antonijević smatra da je samo međunarodni sud mogao da donese osuđujuće presude protiv nekada visokih zvaničnika sa ovih prostora. 

- Veliki rad Tribunala na izvođenju dokaza, svedocima koji su davali svoje iskaze i to će zaista biti dragoceno svedočanstvo svemu onome što se dešavalo devedesetih godina, ako zanemarimo tih nekoliko presuda koje jesu bacile određenu senku na rad celog Tribunala - kaže Antonijević.

...kritike rada suda

Advokat Dragan Palibrk branio je nekoliko optuženih za zločine na Kosovu pred sudom u Hagu, a sada ga čeka odbrana Kapetana Dragana pred splitskim sudom. On, međutim, smatra da je Tribunal bio pristrasan i da presude koje su tamo donete neće doprineti pomirenju u regionu. 

- Kvalitet dokaza koji se koristio za jednu stranu bio je po jednim aršinima, a kvalitet dokaza za drugu stranu po drugim. U nekim slučajevima, kao što je recimo čuveni slučaj Ante Gotovine iako smo imali transkripte onih razgovora sa Briona sve je to veće ignorisalo - ističe Palibrk. 

Poslednje prvostepeno suđenje u Hagu je proces koji se vodi protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, gde se presuda očekuje u novembru naredne godine.

2024 © - Vesti online