Ponedeljak 28.03.2016.
03:00
Vestionline

Važno je imati ideju: Čekanje u redu pretvorio u unosan biznis

pixabay.com
U Italiji neko drugi može za vas čekati u redu, ako ste spremni da platite

- Palo mi je na pamet, da +mogu da čekam u redu i za druge - kaže on.

Kafaro, koji je izgubio posao, odlučio je da pokrene svoje preduzeće. Podelio je letke pomoću kojih je reklamirao svoje usluge. Ubrzo je pronašao nekoliko desetina klijenata. To su pretežno bile kompanije koje su želele da njihovi zaposleni rade nešto mnogo produktivnije, od plaćanja računa. Ovo je zapravo omogućilo da Kafaro stvori novu profesiju.

Prema rezultatima istraživanja, Italijani potroše u proseku 400 sati godišnje čekajući u redovima. Ovakvo gubljenje vremena, godišnje ih košta 40 milijardi evra. Decenijama unazad, bogati Italijani unajmljuju ljude da stoje u redu umesto njih, da šalju pakete i da se bave svakodnevnom bitokratijom.

Međutim, Kafaro je ovom poslu dao poseban oblik. On je za svoj biznis obezbedio i pravni oslonac, sa standardizovanim ugovorom i minimalnom platom (deset evra po satu pre umanjenja), kao i osiguranjem u slučaju nesreće.

Kafaro, za buduće zaposlene, daje i petočasovni kurs preko Skajpa. Kurs podrazumeva učenje dosadnih zahteva centralnih i lokalnih vlasti za dokumenta, potpis i nadoknade.

Italijanska vlada pokušala je da smanji redove čekanja. Građani sada mogu da konkurišu za identifikacioni broj koji im daje pristup javnim službama putem internet. Međutim, to mnogo ne olakšava, jer je uzrok ovih redova i "fiskalna stidljivost" Italijana. Oni naime imaju jednu od najnižih stopa negotovinskih transakcija u Evropi.

- Plaćanje u gotovini je veoma rasprostranjeno i ljudi nerado koriste kreditne kartice - kaže Kafaro. Ovo je svakako u skladu sa činjenicom da Italija ima jednu od najvećih sivih ekonomija u bogatom svetu.

Kafaro je stvorio još jedan oblik birokratije, jer svi koji žele da angažuju nekoga ko će za njih čekati u redu moraće da plati doprinose i da se bave pratećom papirologijom, čak i ako zapošljavaju ovog čoveka samo na sat vremena. Umesto da im olakša, Kafaro im je, čini se, svojom birokratijom dodatno otežao.

2024 © - Vesti online