Nedelja 27.03.2016.
18:16
Vestionline

Tramp: NATO je zastareo!

Reuters
Tramp ima rešenje za sve

Prema njegovom mišljenju, SAD bi mogle da povrate centralnu ulogu u svetu kroz mehanizam ekonomskog pregovaranja, koji bi mogao da se primeni u rešavanju gotovo svakog aktuelnog međunarodnog sukoba, pa i u slučaju aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru.

On je kazao da bi, ako bude izabran za predsednika SAD, možda obustavio kupovinu nafte od Saudijske Arabije i drugih arapskih saveznika, ukoliko te zemlje ne uključe svoje kopnene snage u borbu protiv Islamske države.

U intervjuu za list "Njujork tajms", Tramp je rekao i da je otvoren za mogućnost da se Japanu i Južnoj Koreji dozvoli da naprave sopstveni nuklearni arsenal, radije nego da se oslanjaju na američko nuklearno oružje u zaštiti od Severne Koreje i Kine.

Takođe bi bio spreman da povuče američke snage iz te dve zemlje ako ne bi povećale svoje doprinose troškovima vojske SAD.

Svoje stavove na polju spoljne politike Tramp je opisao kao "Amerika na prvom mestu", dodajući da bi bio spreman da ponovo razmotri tradicionalne saveze ako partneri SAD ne bi bili spremni da plate, novcem ili slanjem trupa, prisustvo američkih snaga širom sveta. "Nećemo više biti prevareni", kazao je Tramp.

Tramp je rekao da bi tražio da se ponovo pregovara o mnogim važnim sporazumima koje SAD ima sa saveznicima, uključujući 56 godina star bezbednosni sporazum s Japanom, koji je opisao kao jednostran.

2024 © - Vesti online