Nedelja 27.03.2016.
11:19
Vestionline

VIDEO: Rešena jedna od najvećih misterija američke mornarice

en.wikipedia.org
Brod Conestoga mornarice SAD

USS Conestoga je poslednji brod američke mornarice koji je nestao u mirnodopsko vreme, a bio je na putu prema Perl Harboru kada se dogodila havarija, objavila je američka administracija.

Olupina USS-a Conestoge pronađena je na dubini od 58 metara još u oktobru 2015. godine, ali tek ove nedelje objavljene su fotografije o "brodu duhova" koji je skoro ceo vek bio enigma za istoričare.

Stručnjaci veruju da je brod potonuo nakon što je pokušao da se usidri u jednu od uvala kako bi se zaštitio od nadolazeće oluje. Vetrovi u tom području duvali su jačinom od 23 do 40 kilometara na sat, a talasi su postajali sve veći. S obzirom na to da nije stigao do Perl Harbora kako je planirano, američke snage su krenule u potragu, a dva meseca kasnije pronađen je čamac za spašavanje sa oznakom C u blizini meksičke obale, pa je istraga premeštena na to područje. Na kraju, brod i posada su proglašeni nestalima 30. juna 1921. godine.

Iako su delovi palube propali usled korozije, a trup broda je prekriven morskom travom, olupina je gotovo netaknuta, a uz pomoć specijalne kamere otkriveno je da su očuvana ostala sva četiri propelera, parne mašine i kotlovi, kao i top na glavnoj palubi. Ljudski ostaci nisu pronađeni.

2024 © - Vesti online