Nedelja 27.03.2016.
06:30
Vestionline

5 odličnih razloga da u ishranu uvrstite limetu

wikipedia.org
Limeta je odlična i za kolače

Ako do sada niste često u pripremi jela i napitaka koristili limetu, evo odličnih razloga da se ona nađe već na vašem sledećem spisku za kupovinu.

1. Poboljšava probavu

Flavonidi u citrusnom voću pomažu kod umirivanja želudačnih problema i poboljšavaju probavu. Da biste postigli ovaj efekt nakon obroka je najbolje da popijete šoljicu vruće vode s limetom i nešto meda. Takođe, ovo egzotično voće može da ponudi spas od zatvora.

2. Sprečava nastanak kamena u bubregu

Američka fondacija National Kidney Foundation tvrdi da prirodni citrat u limeti (i limunima) deluje preventivno na pojavu bubrežnih kamenaca jednako dobro kao kalijumom citrat što je uobičajen lek za hronične bolesnike. Za maksimalne rezultate najbolje je ispijati napitak od vode i sveže limete bez dodatka šećera.

3. Smanjuje rizik od infarkta

Studija American Heart Associationa pokazala je da žene koje jedu velike količine citrusa imaju 19 posto manje srdačnih udara izazvanih ugruškom krvi, nego one koje ne jedu ove namirnice.

S obzirom na visok procenat šećera u pomorandžama i grejpfrutu, preporučuje se povećanje unosa citrusa u telo tako što ćete sok od limuna i limete dodavati prilikom kuvanja.

4. Poboljšava rad respiratornog sistema

Ulja bogata flavonoidima iz limete koriste se u pripremi različitih lekova i sprejeva za začepljenje disajnih puteva. Udisanje ostrugane korice limete ponudiće brzopotezno olakšanje za osobe koje pate od začepljenih sinusa ili mučnine.

5. Smanjuje perut

Esencijalna ulja limete imaju antibakterijske karakteristike, a pokazalo se da sprečavaju rast bakterija koje izazivaju perut na površini temena.

2019 © - Vesti online