Nedelja 27.03.2016.
01:30
Vestionline

Ovo je najbolji auto godine u svetu!

wikipedia.org
Mazda MX-5

Za titulu "Svetski auto 2016. godine" (World Car of the Year 2016) pored Mazde MX-5 konkurisalo je još dvoje finalista - Audi A4/A4 Avant i Mercedes GLC. Osim ukupnog pobednika, izabrani su i najbolji modeli u kategorijama luksuzni, sportski, ekološki i najbolje dizajnirani automobil.

Titulom najboljeg luksuznog automobila nagrađen je novi BMW Serije 7, koji je pobedio ispred Audija Q7 i Volvoa XC90.

wikipedia.org
BMW Serije 7

Priznanje za najbolji među sportskim modelima pripalo je Audiju R8, koji je trijumfovao u konkurenciji Honde Civic Type R i modela Mercedes AMG C63 Coupe.

wikipedia.org
Audi R8 Coupe

Toyota Mirai sa pognom na vodonične gorivne ćelije, koja umesto štetnih izduvnih gasova u atmosferu emituje samo čistu vodenu paru, proglašena je za "svetski automobil godine sa najboljim ekološkim karakteristikama". Pored nje, finalisti u ovoj kategoriji bili su elektromobil sa produženim radijusom kretanja - Chevrolet Volt, i još jedan Toyotin model - Prius hibrid četvtre generacije.

wikipedia.org
Toyota Mirai

Na kraju, najbolje dizajnirani automobil za 2016. postala je takođe Mazda MX-5, koja je odnela pobedu ispred još jedne Mazde, SUV modela CX-3, i Jaguara XE.

Podsećamo, pored Mazde MX-5, na nedavno održanom BG Car Show 2016. publika je mogla da vidi još nekoliko modela koji su se takmičili za priznanja u Njujorku. Pod kupolama Beogradskog sajma bili su izloženi i novi Audi A4, Audi Q7, Mercedes GLC, Volvo XC90, Mazda CX-3, kao i Toyotini ekološki modeli - Mirai i Prius.

Prethodni pobednik izbora za najbolji auto godine u svetu bio je Mercedes C klase.

Iako je teško zadovoljiti celokupnu automobilsku javnost, čini se da je međunarodni žiri novinara, koji je odlučivao o pobednicima na ovogodišnjem izboru za Svetski auto godine, u dobroj meri pogodio ukuse publike. Šta vi mislite?

2024 © - Vesti online