Petak 25.03.2016.
11:11
Vestionline

Kosovo blokiralo ulazak srpske robe

Tanjug/AP
Pokušaj prekidanja veza Srba sa severa sa Srbijom

Kosovska carina, od srede, sprovodi "recipročne mere", koje uključuju vraćanje kamiona sa srpskim proizvodima sa administrativnih prelaza a sve to na osnovu odluke kosovskog Ministarstva trgovine i industrije o recipročnim merama protiv Srbije u transportu nafte i gasa.

Problem je, prema verziji kosovskih vlasti, nastao jer vlasti Srbije ne dozvoljavaju uvoz naftnih derivata sa Kosova. Srbija je, inače, najveći izvoznik robe na Kosovo.

- Najviše je proizvoda prehrambene industrija i nafta. Sve što je roba široke potrošnje je na rafovima AP Kosova i Metohije. Roba vredna 456 miliona dolara na godišnjem niovou se razmeni, od čega je isporuka sa strane Kosova i Metohije 25 miliona, ostalo je isporuka iz Srbije - objašnjava Aleksandar Radovanović, iz Privredne komore Srbije.

Kosovski pokret Samoopredeljenje ne odustaje od namere da prodaju srpske robe na Kosovu sprečava prevrtanjem kamiona. Oni najavljuju da će iste akcije nastaviti i dalje, a policija Kosova do sada nije uhapsila odgovorne za te incidente.

Atanacković kaže da je Kosovo opterećeno velikim debalansom uvoz-izvoz, i da je ovo pokušaj da se prekine veza sa Srbima na Kosovu.

- Ta veza je značajna za narod koji živi na severu. Ovo je pokušaj da se te veze raskinu i ruiniraju. Nije tek onako da su predstavnici Samoopredeljenja prevrtali kamione. To je napor da se ta veza Srbije i severa Kosova poremeti - smatra Atanacković.

On objašnjava da smatra da je u pitanju "politički momenat". - Jer to je raskidanje veza na takav način znači da Srbi sa severa ne mogu da koriste iste proizvode kao Srbi sa ove strane - objašnjava Atanacković.

Radovanović kaže da je glavni problem političke prirode, koja nije predmet saradnje Privrednih komora Kosova i Srbije. - Naša ideja je biznis ispred politike, ne bavimo se statusom - kaže Radovanović.

2024 © - Vesti online