Četvrtak 24.03.2016.
20:36
Vestionline, Sputniknews

Dodik: Presudili Karadžiću, a Orić se šeta Sarajevom

Tanjug
Smatra da haške presude ne doprinose pomirenju: Milorad Dodik

- Većina ljudi i ja lično i presudu gospodinu Karadžiću ne doživljavamo kao odraz valjanog pravnog posla i utvrđivanja pravde. Imajući u vidu da nema odgovornih u BiH koji su činili zločine nad Srbima i da ne postoji nikakva odgovornost tih ljudi, koji su nesumnjivo doprineli ugrožavanju života Srba na prostorima Bosne i Hercegovine, to govori o činjenici da za srpske žrtve nema pravde, i da će istorija koja se piše u Haškom tribunalu biti jednostrana - uveren je Dodik.

On smatra da takve presude neće doprineti pomirenju naroda u BiH, napominjući da je Bosna danas više nego ikad podeljena. Podseća da Naser Orić slobodno šeta Sarajevom, iako postoje dokazi da je činio zločine u toku rata, naglašavajući da je to dokaz da postoji selektivna pravda.

Predsednik RS smatra da presuda Karadžiću ni na koji način ne može da se odrazi na stanje i status Republike Srpske.

- RS je izvan bilo kakve mogućnosti da bude procesuirana. Nije se u Haškom tribunalu sudilo RS, već pojedincima, i tako treba posmatrati i sve dosadašnje, pa i ovu presudu. Ali sama vrsta presude govori da je reč o selektivnoj pravdi i da nije ostvarila cilj koji je promovisan na početku, a to je da se dođe do pomirenja. Mislim da je sada još više nepoverenja među ljudima u BiH - tvrdi Dodik.

On napominje da je RS, bez obzira na nezadovoljstvo, presudu primila mirno, a kako će to da prihvate u Federaciji, kaže, zavisi od njih.

- Presuda Karadžiću je drakonska, ali u Federaciji izražavaju nezadovoljstvo jer žele da nema ni Radovana, ni Republike Srpske. Nemoguće je zadovoljiti njihove aspiracije - zaključuje Dodik.

2024 © - Vesti online