Četvrtak 24.03.2016.
16:25
Vestionline

Kako je svet reagovao na presudu Radovanu Karadžiću?

Reuters
Svetski naslovi varirali od "kasapina iz Bosne" do "zločinca"

Britanski BBC na naslovnoj poziciji na svom sajtu navodi da je Karadžić proglašen "krivim za genocid u Bosni, ratne zločine i da je osuđen na 40 godina zatvora".

CNN nije uživo pratio ovaj događaj, pa su na sajtu u trenutku kada u Hagu izrečena presuda kao glavne vesti stajala informacija o smrti fudbalske legende Johana Krojfa i tekst o razvoju situacije nakon napada u Briselu.

Među nosećim vestima bio je naslov "Kasapin iz Bosne očekuje presudu za genocid", koji je nešto kasnije smenila informacija o presudi. 

Kasapin iz Bosne

O "Kasapinu iz Bosne" piše i britanski tabloid "Dejli Mejl" koji navodi da ga je pravda konačno stigla. 

"Sud za ratne zločine proglasio ratnog vođu Radovana Karadžića KRIVIM za ubistva i zločine protiv čovečnosti", navodi ovaj list. 

Britanski Gardijan vest o Karadžiću objavljuje na sajtu uz oznaku hitno, ispod bloka posvećenog napadima u Briselu. 

"Karadžić krivično odgovoran za genocid u Srebrenici", naslov je "Gardijana". 

Gardijan u svom tekstu navodi da je Karadžić "bivši psihijatar i harizmatični političar", sa svojom karakterističnom frizurom, najviši je balkanski zvaničnik kojem se sudi pred Haškim tribunalom.

Dalje u tekstu se navodi da iako je rat u Bosni završen pre 20 godina, Karadžića smatraju herojem u onim delovima BiH koji su pod srpskom kontrolom, a da presuda neće pomoći da se iskorene duboke podele u Bosni i regionu.

Kako britanski Telegraf prenosi, mnogi Srbi smatraju da je sud u Hagu pro-zapadni instrument, a da je njihovo ubeđenje potkrepljeno činjenicom da se izricanje presude poklapa sa godišnjicom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

2024 © - Vesti online