Četvrtak 24.03.2016.
15:39
Vestionline

Karadžiću 40 godina, kriv za genocid u Srebrenici

Reuters
Radovan Karadžić

Kako je naveo sud, bivši predsednik RS snosi individualnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti, ubistva i kršenje zakona i običaja ratovanja u sedam opština.

Takođe, veće smatra da Karadžić snosi odgovornost za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva, kao i za udruženi zločinački poduhvat otmice pripadnika snaga UN. 

Piter Robinson, jedan od članova Pravnog tima savetnika Radovana Karadžića, najavio je žalbu na presudu Haškog tribunala kojom je prvi predsednik Republike Srpske osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog genocida i zločina u BiH, prenele su strane agencije.

Od 11 tačaka optužnice, Karadžić je oslobođen optužbe po jednoj tački optužnice, za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, a osuđen je za ostalih 10, od kojih jedna uključuje genocid u Srebrenici.

Kao olakšavajuća okolnost navedeno je to što je izneo dokaze o dogovoru koji je u julu 1996. sklopio sa američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom - da se povuiče iz političkog i javnog života, a da zauzvrat neće biti gonjen.

Na ovu presudu i Karadžić i Tužilaštvo Haškog tribunala imaju pravo da ulože žalbu, a do pravosnažnosti presude ostaće u pritvoru.

2024 © - Vesti online