Sreda 23.03.2016.
21:38
Vestionline

Preti haos: 400 boraca ID istrenirano za napade na Evropu!

Reuters
Evropu očekuju novi napadi džihadista

Oni imaju naređenja da izaberu vreme, mesto i način napada kako bi doveli do što većeg broja žrtava, navode agencije.

Mreža poluautonomnih i agilnih ćelija pokazuje domet Islamske države u Evropi čak iako ona gubi teritorije u Siriji i Iraku. 

Zvaničnici, među kojima su zvaničnici evropskih i iračkih obaveštajnih agencija, kao i jedna francuska zvaničnica koji prati mreže džihadista, opisuju kampove za obuku u Siriji, Iraku i verovatno bivšem sovjetskom bloku, gde su napadači obučavani na ciljeve na Zapadu. 

Francuska senatorka Natali Gule navodi da se procene o broju islamista kreću od 400 do 600 boraca i oni su obučeni konkretno za spoljne napade. 

- Zapravo, kada bismo tačno znali koliko ih ima, sve ovo se ne bi dešavalo - navodi ona. 

Jedan drugi bezbednosni zvaničnik navodi da se promenio način obuke koja je 2014. trajala samo nekoliko nedelja, a sada se strategija promenila, navode agencije.

Formirane su specijalne jedinice, a obuka traje duže, pri čemu je cilj da se izvede što više terorističkih operacija kako bi neprijatelj bio primoran da potroši što više novca i ljudstva, kaže on. 

Podsećamo, Islamska država preuzela je odgovornost za napade u Briselu tokom kojih je ubijena 31 osoba, a ranjeno više od stotinu. Ibrahim el Bakravi je odgovoran za eksploziju na aerodromu u Briselu, a njegov brat Kalid za aktiviranje bombe u podzemnoj železnici. 

2024 © - Vesti online