Sreda 23.03.2016.
20:28
Vestionline

Pet razloga zbog kojih teroristi nišane Evropu

Reuters
Protest Evropljana posle terorističkog napada u Parizu

"Evropa je baza za vrbovanje"

"Prvo, za terorističke napade bio je pripremljen teren. Sve je počelo u proleće 2014. godine, kada je državljanin Francuske, povezan sa Islamskom državom, pucao u Jevrejskom muzeju u Belgiji. Za njim je sledio napad na redakciju francuskog nedeljnika "Šarli ebdo" i pariski teroristički napadi ujesen prošle godine, kada je poginulo više od 185 osoba. Islamska država je organizovala oko 75 terorističkih napada u 20 zemalja, ne računajući Siriju i Irak. Što se više istiskuju džihadisti sa Bliskog istoka, oni postaju veća pretnja za ostatak sveta", piše list.

"Drugo, Evropa je postala neka vrsta baze za vrbovanje Islamske države. Teroristi ne biraju nasumice gradove koje će napasti. Od 2012 do 2015. godine više od 400 ljudi je otputovalo iz Belgije u Siriju i Irak, kako bi se pridružili džihadistima. Iz Francuske je u tom periodu otišlo 1.200 ljudi. Na ovaj način, Pariz i Brisel su postale evropske prestonice koje daju najveći broj stranih militanata na Bliski istok", navodi se u članku.

"Treći razlog - migraciona kriza koja ne prestaje i koju Islamska država koristi kao instrument za vrbovanje. U 2015. godini u Evropu je stiglo više od milion izbeglica - od početka ove godine 135.000. Kriza sa migrantima predstavlja odličnu mogućnost za teroriste da naprave raskol između muslimana i Zapada", piše Tajm.

"Neće bezvizni režim Turcima"

"Četvrto, Islamska država koristi sve veći raskol u EU. Kancelarka Nemačke Angela Merkel koja je faktički glavni lider u EU, sa velikim trudom je uspela da postigne sporazum o izbeglicama sa Turskom, obećavši joj bezvizni režim. Ipak, posle terorističkog napada u Briselu, Evropljani sa još većim negodovanjem prihvataju to da će se turski građani slobodno kretati po Evropi", navodi se u članku.

"Na kraju, Evropu slabi referendum koji se nadvio nad Velikom Britanijom. Ako tako važna zemlja za EU izađe iz njenog sastava, to će da stavi pod znak pitanja samo postojanje EU. Osim toga, 53 odsto Francuza, više od 45 odsto Nemaca, Španaca i Šveđana žele da održe sopstvene referendume. Može samo da se pretpostavi šta može da se može desi ako uoči glasanja u Velikoj Britaniji dođe do terorističkog napada", zaključuje Tajm. 

2023 © - Vesti online