Utorak 22.03.2016.
20:36
Vestionline

Stratfor: Rusija u Siriju prebacuje vojnu tehniku

Reuters
Ruski lovac Su-35

Rusija planira da zadrži svoje vojno prisustvo u Siriji, tvrde eksperti privatne istraživačko-analitičke kompanije Stratfor.

Svoju tvrdnju oni potkrepljuju snimcima avio baze u Latakiji i baze u luci Tartus od 17. marta, na kojima se može videti razvoj infrastrukture vojnih objekata: betoniranje površina, kapitalna izgradnja i podizanje novog kontrolnog punkta. Dosad je iz Sirije povučeno oko četvrtine ruske avijacije, objavio je Stratfor, a prenose mediji.

Nakon što je 14. marta objavila da će iz Sirije povući svoju avijaciju, Rusija ipak još nije povukla avione Su-30 i Su-35 i nastavila je bombardovanje podržavajući sirijske vladine snage u borbama protiv Islamske države oko Palmire, navodi se u istraživanju, a prenose mediji.

Osim toga, Moskva je istakla da će PVO sistemi ostati na istim položajima, što stručnjaci potvrđuju snimkom aktivne baterije S-400, piše Stratfor.

Eksperti takođe ističu da se ne primećuje značajno kretanje tehnike u luci Tartus. Kompanija objavljuje snimke vojne tehnike, koja je spremna za transport. Pritom ukazuje na nepostojanje teške artiljerije i borbenih oklopnih vozila koje je Rusija prebacila ovamo. Eksperti zaključuju da bi oni mogi biti predati Damasku kao podrška vladinim snagama, kao što je učinjeno poslednjih meseci sa tenkovima i artiljerijom, prenose mediji.                               

2024 © - Vesti online