Sreda 23.03.2016.
05:30
Vestionline, Tanjug

U pripremi prvi srpski električni automobil

Tanjug
Detalj sa prezentacija budućeg srpskog automobila na struju

Na predstavljanju projekta razvoja prvoj električnog automobila Srbije on je rekao da, pošto je završeno testiranje elektromagnetnih motora i sistema upravljanja baterijama, može da se očekuje da će prototip biti završen za šest meseci.

- Sve je istestirano i nadamo se da će za šest meseci industrijski model biti pripremljen za proizvodnju - ukazao je Vujović.

On je kazao da su planirane i prve stanice za dopunu pogonskih baterija elektromobila u Staroj Pazovi, ali napominje da su trenutno problem u razvoju električnog automobila standardizacija i registracija. Sve komponente, kako ističe, moraju da se standardizuju i prenesu na domaća preduzeća, kako bi se zaposlila auto-industrija u Srbiji sa novim, inovativnim programom koji svet traži.

Vujović je podsetio da je u nekim zemljama već svaki treći automobil na električni pogon, a da je to postignuto kroz razne stimulacije, pa je neophodno da se iste mere primene i kod nas.

On je najavio da će se sve komponente - "šasija", elektromagnetni motori, sistem za upravljanje baterijom izrađivati u Srbiji, a da će se samo baterije proizvoditi u saradnji sa Nemcima. Kada je reč o ceni Vujović je istakao da električni automobil mora biti komercijalan i, ako ne konkurentniji od običnih, mora barem ići u korak sa njima.


Program razvoja prvog srpskog električnog automobila, kako je naglasio, koristi domaće resurse, pre svega znanje i ljude.

Predsednik Odbora za ekologiju i zakonodavstvo u Privrednoj komori Srbije, Siniša Mitrović, rekao je da je samo pitanje vremena kada će 80 odsto stanovništva voziti električne automobile, dodajući da tehnologija brzo napreduje i više nije pitanje da li to želimo, već da moramo da se prilagodimo. Prema njegovim rečima, danas je saobraćaj velika industrijska grana, koja generiše ogromne količine opasnih supstanci.

Zbog toga je vreme da država stimuliše proizvodnju električnog vozila, poručio je Mitrović dodajući da kod nas još ne postoji nijedna stanica za dopunu pogonskih baterija na elektromobilima, a PKS u tome, kao i automobilima na električni pogon, vidi veliku investicionu šansu.

Šef projekta Goran Janković rekao je da su u IEEG razvili sopstveni koncept elektromagnetnog motora. Formiran je tim koji radi na razvoju i usavršavanju postojećih baterija, dodajući da je trenutno problem što brzo punjenje smanjuje vek baterije.

- Paralelno sa razvojem baterije razmišljamo i o dizajnu, koji treba u startu da bude nešto prepoznatljivo, što sadrži srpski identitet -smatra Janković. On je rekao da Srbija, kada naftni lobi bude pokleknuo i dopustio vozila na struju, mora biti spremna za tu utakmicu.

2024 © - Vesti online