Utorak 22.03.2016.
16:47
Vestionline

"Ako Evropa misli da EU nastavi da postoji..."

Reuters
Da li ćemo ovakve scene sve češće viđati na ulicama evropskih gradova?

"Belgija je organizovana, izboriće se"

- Promenio se život u Briselu, pretnja je svuda prisutna, tim pre u Briselu gde je sedište Evropske unije. Ovakav napad ima više simbola, eksplozija u metrou se dogodila na stanici gde ljudi izlaze da bi išli na posao u institucije Evropske unije. Brisel nije isti, Belgija nije ista, ali je sigurno da je Belgija organizovana država koja će moći da odgovori izazovima terorizma - rekao je Diklić, a prenose mediji.

Bivši ambasador govorio je o naselju koje se smatra leglom terorista. 

- Postoji kvart Molenbek, gde je dominantno marokansko stanovništvo, ali se tu nalazi i naša crkva, Srpska pravoslavna crkva i do danas nije imala nikakve probleme. Naš sveštenik je u jednom trenutku dobio savete da ne bi bilo zgodno da zvoni, jer to iritira populaciju različite vere. On je pitao kakva je to crkva koja ne zvoni i nastavio je da zvoni bez problema. Molenbek je jedno od mogućih žarišta, legla gde se stvaraju potencijalni teroristi, ali nije to samo Molenbek, nije Brisel, nije Belgija... To rade mladi ljudi, nije krivo to što su se rodili u Molenbeku, krivica je mnogo veća - navodi Diklić. 

Onako kako se danas osećaju građani Brisela, tako su se 13. novembra osećali Parižani. 

- Parižani žive drugačije, sa malo više opreza i više nelagode. To će se useliti i u duše Belgijanaca, kako u Briselu, tako i u celoj Belgiji. Četvrti stepen bezbednosti je veoma restriktivan, mogu da vam kažu da sedite kod kuće, ali će Belgijanci nastaviti da žive posle prvog šoka, iako će funkcionisati sa mnogo više opreza - istakao je Diklić. 

- Ovi napadi sigurno imaju veze sa hapšenjem Salaha Abdeslama. Evropa nema izbora ako misli da Evropska unija nastavi da postoji. Mora sa terorizmom da se obračunava bilo gde da se on nalazi. Evropa će se organizovati, možda ne dovoljno brzo, ali ne sumnjam da će nastaviti sukob sa terorizmom - zaključio je Diklić, prenose mediji.

2023 © - Vesti online