Ponedeljak 21.03.2016.
01:00
A. Vučićević - Vesti

Policija guši paorski ustanak

Srna
Mukotrpna borba za zemlju: Protest kod Sombora (Foto: Ilustracija)

Njih šestorica su čuvali parcelu od 250 hektara državnog zemljišta koja još uvek nije uzurpirana, u nadi da će se izboriti da pripadne meštanima ovog sela da je obrađuju. Kada je traktorista došao da ore zemljište, oni su ga, kako su naveli, izvukli iz traktora i oterali. Ipak, ubrzo su se pojavili policija, čovek koji je želeo da uzurpira zemljište i advokati, a nesrećni paori su završili iza rešetaka.

Drama oko somborskih atara traje već mesecima, a problem je veliki broj uzurpiranih njiva od strane moćnih preduzetnika, umesto da neiskorišćena zemlja dospe u ruke srpskih seljaka.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste, čime su uzurpatorima data prava koja im ne pripadaju.

Tanjug

Kriminalci ili žrtve?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović optužio je šestoricu uhapšenih u Somboru da nisu paori.
- Navodni paori nemaju nikakvo registrovano poljoprivredno gazdinstvo i poznati su državnim organima. Imaju krivična dela među kojima su iznuda, učestvovanja u tuči, narušavanja javnog reda i mira, falsifikovanje platnih kartica, nedozvoljeno držanje oružjem, neovlašćeno dobijanje kredita - rekao je Stefanović.
Prijatelji optuženih paora kao i njihov advokat demantovali su ove navode.

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u saopštenju je pozvao nadležne organe da hitno povuče sporni zaključak, kako bi se na terenu uspostavio red i državna zemlja podelila u skladu sa zakonom.

- Situacija koja se desila u Somboru logična je posledica neodgovornog i nezakonitog ponašanja Ministarstva poljoprivrede i vlade koja je sporni zaključak usvojila. Uzurpatorima treba da sleduje kazna, a ne legalizacija otimanja - navodi se u saopštenju.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Klub 100 p plus Vojislav Malešev smatra da država lažima i prevarama pokušava da postavi nove zakone.

- Umesto da zemljište obrađuje srpski seljak, država zakonima podržava kriminalce jasno i glasno. Dozvoljeno je da krademo državnu zemlju, jer ćemo je posle legalizovati. To može samo u Srbiji - kaže za "Vesti" Malešev.


 

2024 © - Vesti online