Subota 19.03.2016.
15:12
Vestionline

"Da se razumemo, Republika Srpska je država!"

Srna
Dodik objasnio kako stoje stvari

Dodik je na tribini "Reč predsednika" u Roćeviću kod Zvornika naglasio da sadašnje rukovodstvo Republike Srpske osmišljava jake politike koje mogu da doprinesu dodatnoj stabilnosti. 

- Mi smo posvećeni državi. Da ne bude problema, smatramo da je Republika Srpska država. Smatramo da su Srbi uvek bili u neslobodi kada nisu imali državu, te da je sinonim za slobodu - država - rekao je Dodik i naglasio da su Srbi u BiH "posvećeni izgradnji Republike Srpske kao države". 

Prema njegovim rečima, koncept Republike Srpske nije protiv drugih, odnosno on glasi sloboda za sve, a srpski narod nikada nije osvajao slobodu zbog neslobode drugih. 

- Mi smo se uvek borili za slobodu koju smo darivali i drugima i tu slobodu s njima delili - rekao je Dodik i izrazio uverenje da je Republike Srpska odraz upravo te ogromen težnje za slobodom srpskog naroda na ovim prostorima. 

- Na razvalinama bivše Jugoslavije shvatili smo da je to bila i naša zabluda, da je srpski narod uneo ideju jugoslovenstva i sva svoja stradanja tokom Prvog i Drugog svjetskog rata i sve svoje nade i očekivanja - rekao je Dodik i dodao da tu Jugoslaviju nisu želeli oni kojima je data sloboda da organizuju svoje države, odnosno ranije svoje republike i da nam u oskudnim političkim trenucima okrenu leđa i uvuku nas u rat. 

Srbi najveći stradalnici rata u SFRJ

printscreen youtube

On je naglasio da je upravo srpski narod bio najveći stradalnik ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji. 

- Jugoslaviju su Srbi do kraja brnili, smatrajući da je dobar okvir za sve. Srbi su poslednji shvatili da treba da grade svoju državnost, a rezultat takvog shvatanja je, naravno, postojanje dve države - Republika Srpska i Srbija - rekao je Dodik. 

On je istakao da je Republika Srpska ušla u Dejtonski mirovni sporazum sa teritorijom i svim obeležjima države i da srpski narod nije ništa manje očekivao od toga da ima svoju državu. 

- Dejtonski sporazum stavio nam je predznak entitet. Ali mi smo u sebi nosili ideju države i nikada od toga nismo odustali i nećemo, ne da bismo kršili Dejtonski sporazum, jer prema svim standardima kako se određuju države - Republika Srpska ima sve te elemente - rekao je Dodik.
 
 

2024 © - Vesti online