Nedelja 20.03.2016.
11:41
Vestionline

Zašto se Rusija "druži" sa Saudijskom Arabijom?

Reuters
Susret Putina i princa Muhameda bin Salmana u Sočiju

"Preti haos kao u Iraku"

- Sadašnji kralj Saudijske Arabije Salman došao je na presto 23. januara 2015. godine posle smrti svog brata Abdulaha. Salman je star kao i njegov prethodnik (80 godina) i lošeg je zdravlja. Pa ipak, za godinu dana pod njegovom upravom Rijad je počeo da vodi aktivniju spoljnu politiku. Saudijska Arabija se uključila u rat u Jemenu, prekinula odnose sa Iranom i nastavlja sa pružanjem aktivne podrške opoziciji u Siriji, insistirajući na tome da Bašar al Asad ode sa vlasti - smatra ruski ekspert, profesor Grigorij Kosač.

On veruje da iza promena u spoljnoj politici kraljevine stoji sin sadašnjeg kralja, princ Muhamed bin Salman. On je po saudijskim merilima veoma mlad (30 godina), ali je velika vlast koncentrisana u njegovim rukama: on rukovodi Ministarstvom odbrane, Kraljevskim sudom i Savetom za ekonomska pitanja. Mnogi analitičari smatraju da je Muhamed mogući naslednik kralja Salmana, navode ruski mediji.

"Saudijci ne odustaju od svrgavanja Asada"

- Svrgavanje Asadove vlasti silom, o čemu je govorio ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, samo će izazvati potpuni haos, slično onome što se desilo u Iraku - objašnjava Kosač i dodaje:

- Nepopustljivost Rusije podstakla je Saudijsku Arabiju da podrži prekid vatre u Siriji. Sa druge strane, podrška prekidu vatre ne znači da su Saudijci odustali od svojih planova vezanih za svrgavanje sirijskog predsednika - smatra ovaj ekspert, a prenose ruski mediji.

- Pored ruskog stava prema sirijskoj krizi, Saudijskoj Arabiji ne odgovaraju ni partnerski odnosi Rusije i Irana. Saudijci doživljavaju odnose između Rusije i Irana kao strateško partnerstvo i zbog toga nemaju poverenja u Moskvu. Međutim, uveren sam da Rusija i Saudijska Arabija i pored neslaganja mogu da sarađuju. Posebno je važna saradnja u energetskoj sferi, konkretno u sporazumu između Rusije, Saudijske Arabije, Katara i Venecuele o "zamrzavanju" eksploatacije nafte u 2016. godini na januarskom nivou - zaključuje Kosač, a prenose ruski mediji.

2024 © - Vesti online